FLDigi, een multi-digimode programma

FLDigi, een multi-digimode programma

Om met digimodes te werken zijn er tal van programma’s beschikbaar. Het in 2008 gelanceerde FLDigi is een welkome aanvulling. FLDigi staat voor “ Fast Light Digital Modem”   Het is een compact programma dat (i.t.t. bijv. MixW)  “ free of charge”  (..gratizz..) beschikbaar is als “ open source software”.

Inmiddels is versie 3.11 beschikbaar die hier gedownload worden:

http://www.w1hkj.com/Fldigi.html

Het programma is in C++ geschreven en werkt onder alle gangbare operating systems;
XP, Vista, Linux. OS X (Handig voor de MAC-liefhebbers).

Wat opvalt is het grote aantal modes dat door dit programma wordt ondersteund:

Alleen al voor PSK bijv 8 submodes: PSK-31, QPSK-31, PSK-63, QPSK-63, PSK-125,    QPSK-125, BPSK-250, QPSK-250. Dan zijn er nog de vele varianten van HELL, DominoEX,  MFSK, Thor, Throb, Olivia, RTTY, MT en CW.

Omdat de gebruikersinterface erg aan MixW en Digipan doet denken zul je redelijk snel met FLDigi overweg kunnen.

In combinatie met het programma PSKmail is het versturen en ontvangen van E-mails via je HF set  mogelijk omdat  FLDigi de BPSK-250 mode ondersteunt. PSKmail gebruikt FLDigi dan als een virtueel modem. Er kan van wereldwijd beschikbaare PSKmailservers gebruik kunt maken om je mail verkeer op te halen/te versturen. Zo is er in Nederland een PSKmailserver op de TU Eindhoven beschikbaar (PI4TUE, 10.148 MHz). Voor meer info over PSKmail bijv.:  http://pskmail.wikispaces.com/    en voor een overzicht van mailservers: http://pskmail.wikispaces.com/PSKmailservers