Gratis stroom voor mobieltje

Mobieltje

MobieltjeGratis stroom voor mobieltje

Het Nokia Research Center in het Britse Cambridge is bezig met de ontwikkeling van een mobieltje dat gratis kan worden opgeladen met radiosignalen uit de omgeving.

 

Het lab heeft reeds een prototype dat uit radiosignalen in de lucht 5 mW vermogen kan ‘oogsten’. Markku Rouvala van Nokia zegt dat zijn team streeft naar een mobieltje dat met twee passieve circuits 50 mW kan oogsten, genoeg om de batterij volledig op te laden wanneer de telefoon niet wordt gebruikt.

Nokia maakt gebruik van een breedbandontvanger die signalen kan oppikken van 500 MHz tot 10 GHz. Het gaat dan vooral om signalen die komen van wifi-antennes, televisietorens, mobieletelefoonnetwerken en sommige huishoudelijke apparaten. Volgens Rouvala kan de technologie, eventueel gecombineerd met fotovoltaïsche cellen, reeds over drie tot vier jaar opduiken in een mobieltje van Nokia.

Dat wordt voor ons ideale techniek. Even een QSO op 70cm en je mobiel kan weer een paar dagen mee!