Gloeilamp nog lang niet dood

gloeilamp

GloeilampGloeilamp nog lang niet dood

Berichten over gloeilamp-hamsterend publiek ten spijt, is het voorlopig toch nog niet afgelopen met de vertrouwde gloeilamp. Fabrikanten Philips, Osram Sylvania en General Electric investeren miljoenen euro’s in nieuwe gloeilampen die voldoen aan de strengere wetgeving die in de VS en Europa is uitgevaardigd.

 

Philips Lighting heeft als eerste een Halogena Energy Saver op de markt gebracht die dertig procent efficiënter is en drie keer langer meegaat dan zijn voorgangers. Philips benut hierbij een uitvinding van het Amerikaanse bedrijf Deposition Sciences waarbij een speciale reflecterende coating in de lamp dienst doet als een soort hittespiegel. De hitte wordt teruggekaatst naar de gloeidraad en door deze omgezet in licht. Deposition Sciences claimt met een nieuwere coating in het lab een besparing van vijftig procent. Andere onderzoekers experimenteren met het bewerken van de gloeidraad met een laser en het gebruiken van gloeidraden die gecoat zijn met iridium.