Real-time Aircraft Tracking

Real-time Aircraft Tracking

 

Mocht je geinteresseerd zijn in hetgeen zich in het Nederlandse luchtruim aan vliegtuigbewegingen afspeelt, dan  is de SBS-1 virtual pocket radar misschien een aardig speeltje voor je :

http://www.dolstra.nl/nieuw/SBS1_RADAR/sbs1.htm

Deze receiver ontvangt op 1090 MHz ATC mode-S transponder signalen  van vliegtuigen die zich in de Line Of Sight bevinden. De resultaten worden op je PC getoond.

NB: ATC staat voor Air Traffic Control en mode S is een vernuftig dataprotocol dat ondermeer gebruik van TCAS (Traffic Collision Avoidance System, in goed Nederlands: Anti Botsings Systeem) mogelijk maakt.

Naast ontvangst van de transpondersignalen is  de SBS-1 ook uitgerust met een VHF AM airband ontvanger en een module om ACARS (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) signalen te presenteren.

 

Zijn de 450 Engelse ponden die de SBS-1 moet kosten een beetje teveel van het goede, dan is er sinds kort een fraai alternatief; bezoek de volgende website eens:

http://casper.frontier.nl/

Hier is de informatie afkomstig van een vrij opgestelde ATC / ADS-B (Aircraft Dependent Surveillance Broadcast) ontvanger ondermeer gekoppeld aan Google Earth en databases als airliners.net.

Het resultaat is fantastisch; Vliegbewegingen, Flightnumbers, Altitudes, Movements, Tracks en plaatjes van de betreffende machines zijn op deze site  real-time beschikbaar.

Zie je op de map een kist boven je QTH overkomen, kijk dan eens uit het raam en controleer of e.e.a. klopt. Bij niet al te veel bewolking succes verzekerd.