Optisch cloudbounce record

powerled

powerledOptisch cloudbounce record

Cloudbounce? Jawel! Behalve maanbonzers zijn er ook amateurs die wolkbonzen. Met licht uiteraard, want radiogolven gaan er dwars doorheen. Twee radio-amateurs uit Australië hebben een nieuw NLOS (Non-Line-Of-Sight) record van 288km gehaald met deze techniek.

 

De uitzending was slechts 1-richtingsverkeer van VK7 naar VK3 en dat vond plaats over de Bass Strait – het water tussen Tasmanië en het vasteland van Australïe.

Het nachtelijke contact dat op 27 oktober plaatsvond werd uitgevoerd door Joe Gelston VK7JG geassisteerd door Paul Godden VK7KPG met behulp van een narrow beamwidth 60 Luxeon LED zender waarmee rood licht tegen de wolken weerkaatst werd.

Hiermee is bewezen dat communicatie over de Bass Strait via optische communicatie met behulp van weak signal technology over een afstand van 288km mogelijk is.

De twee amateurs bevonden zich op Mt Horror in het noordoosten van Tasmanië op een hoogte van 600m boven zeeniveau, een locatie die al eerder een rol speelde in een NLOS record.

Intussen bevond Rex Moncur VK7MO zich op Mt Liptrap in South Gippsland in de provincie Victoria op een hoogte van 150m om hun uitzending te ontvangen. En met succes, zoals blijkt.

Zie het originele artikel hier .