Verborgen bericht in oude tekenfilm

porkypig

porkypigVerborgen bericht in oude tekenfilm

Van tijd tot tijd horen we van verborgen berichten die in films voor zouden komen; van verborgen advertenties tot meer occulte zaken. Een paar jaar geleden liep ik tegen een soortgelijke boodschap aan in een oude Porky Pig tekenfilm, maar deze was van onschuldige aard.

 

Dit korte filmpje werd geproduceerd in de 30er jaren. Het verhaal ging over een stoomlocomotief waarvan Porky de machinist was. Hij racet tegen een moderne trein, de 20th Century.

Maar terwijl ze onderweg zijn, treedt er een noodgeval op: er loopt een koe op het spoor, en in het filmpje is te zien hoe een telegraafbericht wordt verstuurd — je ziet een morsesleutel op en neer gaan en de woorden glijden over het scherm. Het publiek ging er vanuit dat die woorden ook daadwerkelijk geseind werden. Maar toen ik de morseseinen hoorde, heb ik eens goed geluisterd omdat ik (en menig ander amateur) een speciale belangstelling heb voor morse.

Het bericht was een verrassing en ik heb de tekenfilm een aantal malen bekeken om het bericht goed te kunnen decoderen. Ik ontdekte dat de echte boodschap weinig met de verhaallijn te maken had. Het echte bericht was een uitnodiging aan de kijker om de tekenfilmmakers in Hollywood te schrijven en daarmee een foto van Porky te verdienen. Dit filmpje werd toendertijd kennelijk aan theaterbazen aangeboden als kort intermezzo, en geproduceerd door Leon Schlesinger.

Omdat maar weinig mensen uit de doorsnee van de bevolking in staat zijn om enigzins morse te nemen, zou het interessant zijn om eens te weten hoeveel foto's er uiteindelijk aangevraagd zijn. Schlesinger ging in 1944 met pensioen en verkocht zijn studio aan Warner Brothers, dus dat zal wel niet meer te achterhalen zijn. Maar het was leuk om na zoveel jaar alsnog iemands verborgen grapje te ontdekken.

(Ingezonden brief van Dan Schobert W9MFG)