ROS niet toegestaan in Amerika

Spectrum

spectrumROS niet toegestaan in Amerika

Waar men al bang voor was, wordt bewaarheid: in een email van de ARRL Regulatory Information Manager laat deze weten dat de nieuwe data mode ROS op HF, 6m en 2m niet is toegestaan binnen de Amerikaanse machtigingsvoorwaarden.

 

Hoewel ROS slechts een bandbreedte van 2.2 kHz in beslag neemt, is het technisch gezien een Spread Spectrum mode en de FCC staat Spread Spectrum uitsluitend toe op frequenties boven 222 MHz.
De mode wordt door amateurs over de hele wereld zonder problemen op de HF banden gebruikt, maar Amerika lijkt nu het enige land te zijn waar dit een probleem is.

In 2005 heeft de ARRL zonder succes geprobeerd de FCC een bandplan in te laten voeren dat gebaseerd is op bandbreedte in plaats van de huidige beperkende manier van plannen aan de hand van modes. Men hoopt door de nu ontstane situatie duidelijk te maken dat er nogal wat beperkingen aan het Amerikaanse machtigingssysteem zitten en dat dit aanleiding is deze voorwaarden snel te herzien.