ZEVS, de Russische 82Hz ELF zender

Submarine

SubmarineZEVS, de Russische 82Hz ELF zender

En dat is geen tikfout. Hoe laag kunnen zenders gaan in frequentie? Nou, Rusland heeft er eentje draaien op de Extremely Low Frequency (ELF) van 82 Hz…

 

De Russische ELF zender Zevs ligt ten noord/westen van Murmansk – 69°N 33°E, op het Kola schiereiland in noord-west Rusland. Hij wordt gebruikt voor de communicatie met onderzeeërs diep onder het poolijs.

Het hele fascinerende artikel over Zevs, geschreven door Trond Jacobsen, is te lezen op
http://www.vlf.it/zevs/zevs.htm

Moeite met buitenlandse talen? Installeer de Foxlingo balk in je Firefox browser en met één druk op de knop wordt zowat elke buitenlandse webpagina, tot Chinees aan toe, naar het Nederlands vertaald. Dat het daarna leest als een Japanse magnetronhandleiding mag de pret niet drukken: als de strekking van het verhaal maar duidelijk is…