Rel rond Google om opslag WiFi-netwerken

streetview-auto

streetview-autoRel rond Google om opslag WiFi-netwerken

De Street View-auto's van Google maken niet alleen foto's, ook slaan ze de lokaties op van WiFi-netwerken die het tegenkomt. Daar zijn de Duitse autoriteiten echter niet zo blij mee.

 

De foto's die de auto's maken worden verwerkt in de Street View-dienst op Google Maps. Hiermee kunnen gebruikers van achter de computer op straatniveau wereldwijd rondkijken in een groot aantal steden en dorpen.

De auto's blijken echter ook scanners te hebben die naar WiFi-netwerken zoeken. Als zij deze tegenkomen, worden de namen, locaties en MAC-adressen hiervan opgeslagen. Dit laatste is een unieke cijfercombinatie dat elk apparaat dat contact maakt met het internet heeft.

In Duitsland is er nu een rel over ontstaan. "Ik ben geschokt. Ik doe hierbij een beroep op Google om deze illegaal verzamelde persoonlijke gegevens te verwijderen en te stoppen met het rijden met haar Street View-auto's," aldus Peter Schaar, de federale commissaris voor databescherming, tegenover tv-station ARD.

Google zelf stelt dat er niks mis of illegaals is met het opslaan van WiFi-locaties. Het bedrijf gebruikt deze informatie om gebruikers zonder GPS-ontvanger in de telefoon toch te kunnen lokaliseren. Hierdoor kunnen zij gebruik maken van lokale zoekopdrachten. Ook zegt het bedrijf dat er al tal van andere instanties zijn die dergelijke informatie verzamelen en dat Google niks nieuws doet.

Street View is in Duitsland nog niet gelanceerd, omdat het op hevige protesten van privacybeschermers in het land stuit. Google had plannen om het eind dit jaar uit te rollen, maar met deze nieuwe rel lijkt het erop dat het nog wat langer gaat duren.