410m hoge Loran-C toren gesloopt

loran-c

loran-c410m hoge Loran-C toren gesloopt

Een trieste dag voor de langegolf-liefhebbers. Op 28 april werd de 410 meter hoge zendmast van het Loran-C navigatiesysteem in Port Clarence, Alaska opgeblazen. Daarvan zijn nu fraaie beelden op YouTube verschenen.

 

Het einde van het oude navigatie-systeem Loran-C, dat als backup voor GPS nog dienst deed, was natuurlijk al lang aangekondigd . Maar ondanks dat president Obama gedeeltelijk op zijn besluit terugkwam en een beroep op de radio-amateurwereld deed om de zenders in de lucht te houden, zijn de locaties van de Loran-C zenders niet allemaal even makkelijk bereikbaar voor amateurs. Port Clarence in Alaska is zo'n locatie en dus werd deze volledig ontmanteld. Het leverde wel fraaie beelden op, vanuit 6 cameraposities:

 

Ik denk niet dat de camera's bemand waren, gezien de afstand waarop delen van de mast langskomen…