Russische raket mist ISS door TV signalen

ISS

issRussische raket mist ISS door TV signalen

Een Russische vrachtraket miste zijn rendezvous met het International Space Station (ISS) als gevolg van televisiesignalen, zo lieten woordvoerders van de NASA zaterdag weten.

 

De Progress 38 vrachtraket miste zaterdagmorgen vroeg zijn rendezvous met het ISS met drie km. In een poging erachter te komen wat er mis ging, vertelden Russische vluchtleiders dat de raket een verkeerd "command to cancel" ontvangen had op het moment dat een TV-zender in het ISS ingeschakeld werd.

Het TORU TV systeem was bedoeld om stationscommandant Alexander Skvorstov een real-time zicht op het dock te geven, maar het TV-signaal blockte kennelijk het automatische docking systeem met de naam Kurs. Ingenieurs dachten in eerste instantie dat het Kurs systeem gefaald had.

Russische woordvoerders lieten aan NASA weten dat zij konden bevestigen dat het Kurs systeem normaal werkt en niet gefaald had.

"Russische woordvoerders zeggen dat het TORU systeem uit voorzorg niet ingeschakeld zal worden bij de tweede docking poging," zegt NASA in een uitgegeven verklaring.

In de nacht van zaterdag op zondag voerden Russische specialisten testen uit om er zeker van te zijn dat alles normaal functioneert, en zij voeren extra testen uit op het moment dat de Progress het ISS tot op 15 km, ofwel 50 minuten, genaderd is.

Woordvoerders waren er als de kippen bij om te verzekeren dat er geen gevaar geweest was voor de zes bemanningsleden van het ISS – drie Russische kosmonauten en drie Amerikaanse astronauten – op het moment dat de Progress 38 naderde en men de controle over de raket verloor waarna deze langs het ruimtestation schoot.

De Russische Progress 38 heeft 2.5 ton aan eten, kleding en apparatuur voor de bemanning van de ISS aan boord. Op het moment dat het space shuttle programma van de NASA begin volgend jaar beëindigd wordt, zullen de Progress en Soyuz raketten, die de astronauten vervoeren, de enige vervoersmiddelen zijn van en naar het ruimtestation.