Bayerischer Rundfunk stopt met kortegolf uitzendingen

zendmast

zendmastNog even en we hebben de hele kortegolf voor onszelf…: ook de Bayerische Rundfunk stopt met uitzenden op de kortegolf. Eerder al sneuvelden Radio Praag en Radio Vlaanderen International .

 

De Duitse publieke omroepzender Bayerischer Rundfunk stopt met haar uitzendingen op 1 oktober 2010.

Van 1949-2005 zond de Bayerischer Rundfunk uit in analoge mode op 6085 kHz. In 2005 schakelden ze over naar het relayeren van de nieuwszender B5 Aktuell in DRM. En nu heeft de Bayerischer Rundfunk besloten om te stoppen met kortegolfuitzendingen om kosten te besparen.

In de besluitvorming heeft meegewogen dat er nog steeds maar heel weinig DRM ontvangers op de markt zijn, en dat de hele ontwikkeling van DRM tot nu toe onbevredigend verloopt. Terugvallen op de oude analoge uitzendingen is geen praktisch alternatief.

De Bayerischer Rundfunk begon op 2 mei 2005 op de kortegolf uit te zenden in DRM met haar zender te Ismaning nabij Munchen, na het ombouwen van de analoge zender naar digitaal. De kosten daarvan moesten terugverdiend worden door het verlagen van de operationele kosten. B5 werd uitgezonden van 06.00 tot 00.05 lokale tijd. Maar er was wel een nieuwe DRM ontvanger noodzakelijk om de uitzending te kunnen ontvangen.

De Bayerischer Rundfunk was een "early adopter" van DRM, in de hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling daarvan. Ook andere omroepzenders hebben uitzendingen in DRM gedaan, maar de keuze voor een geschikte ontvanger is beperkt tot een klein aantal dure types, waardoor er maar weinig verkocht zijn. Uiteindelijk heeft dat Bayerischer Rundfunk de das omgedaan.