PLC adapters storen op overheidsfrequenties

PLC

PLCJohn Petters G3YPZ heeft een video gemaakt waarin te zien is hoe Power Line Adapters (PLA/PLT) storingen kunnen veroorzaken op frequenties die gebruikt worden door ambulances en de Instrument Landing System (ILS) frequenties van de luchtvaart.

 

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de in de video genoemde frequenties van 170MHz voor de ambulancedienst in Nederland natuurlijk vervangen zijn door C2000 – wat misschien nog wel erger is, omdat je dan geen storing hoort, maar je verbinding gewoon wegvalt…

Power Line Telecommunications (PLT) apparaten zoals hier getoond, worden gebruikt om data te versturen via het elektriciteitsnet in een woning. Maar omdat de draden in een woning niet parallel lopen (fase van de meterkast naar de schakelaar, wisseldraad van de schakelaar naar de centraaldoos van de lamp, en de nul van de centraaldoos weer naar de meterkast en ziedaar, een loop antenne..), werkt de bedrading in huis als antenne en veroorzaakt een mist van stoorsignalen die de radio-onvangst in een behoorlijke omtrek verziekt.

Kijk hoe Belkin Gigabit Powerline Adaptors storen op overheids- en luchtvaartfrequenties.

 

De Engelsen maken zich al jaren heel erg druk over de PLC-adapters, en misschien zouden wij dat ook eens moeten doen… Voor je het weet kan je alleen nog maar ontvangen met een SDR die in het buitenland op de laatste plaats staat waar nog geen storing heerst. Nog wat linkjes voor geïnteresseerden:

EMC Journal – 'BT Vision; the radio interference iceberg'
http://www.southgatearc.org/news/august2009/ bt_vision_the_radio_interference_iceburg.htm

UKQRM is een groep die tegen dit soort storing vecht
http://www.ukqrm.org/

UKQRM Yahoo Group
http://tech.groups.yahoo.com/group/UKQRM/