Nieuwe frequentietoewijzingen

Malta
 malta  Twee verschillende landen melden een uitbreiding van de mogelijkheden voor radio-amateurs: er is goed nieuws uit Malta waar als laatste een toewijzing voor 500kHz is vrijgegeven, en in Portugal is er uitbreiding van de 60m (5MHz) band voor de radio amateurs.  Portugal

 

De laatste versie van het Maltese Nationale Frequencie Plan bevat een passage met betrekking tot het frequentiegebied van 501-504 kHz met de volgende opmerking (MLT03): "De toewijzing van de 501-504 kHz band aan de radio amateurdienst is geldig tot 31 december 2011. Radio amateur stations die in deze band werken mogen niet meer vermogen toepassen dan overeenkomt met een effectief uitgestraald vermogen (ERP) van 10 Watt (10dBW) en mogen geen storing veroorzaken bij diensten die in dezelfde of naastgelegen frequentieband werken. Uitzendingen in deze band moeten gerelateerd zijn aan experimenten danwel onderzoek."

En dan nieuws uit Portugal: In juni 2011 heeft het Portuguese AT, Anacom, de frequentie 5288.5 kHz toegewezen aan de amateurdienst, naast de al toegestane frequenties 5371.5 kHz en 5403.5 kHz, op een secundaire basis met de voorwaarde dat geen storing veroorzaakt wordt. De bijzondere machtigingen voor het doen van propagatie onderzoek zijn een jaar geldig.

De toewijzing van de 5MHz band is wereldwijd een zooitje. Vaak zijn "channels" toegewezen, waarbij de frequentie aangegeven is waarop je set in USB moet staan om binnen de 3kHz van het desbetreffende kanaal te blijven. En die kanalen zijn uiteraard niet gecoördineerd zodat het voor elk land weer anders is. Voorbeeld: in het geval van de genoemde 5288.5 kHz is dat de frequentie waarop je set staat. Men gaat uit van 3kHz bandbreedte, dus doordat je USB gebruikt is de opgesoupeerde band 5288.5-5291.5kHz. De eigenlijke frequentie van het kanaal is dus 5290kHz. Daar moet je rekening mee houden als je in CW wil uitkomen want dat is dan de centrale frequentie van het 3kHz brede kanaal. Sommige landen hebben een frequentiebandje toegewezen in plaats van channels, en daar mogen de amateurs dan ook VFO gestuurd uitkomen zoals ook op andere banden gebruikelijk is. Wil je eens luisteren op 5MHz/60m, dan vind je hier een overzicht met landen en de door hun toegewezen frequenties.