AO-51 SK

Satelliet

SatellietHij was al een tijdje ernstig ziek, maar nu laat de onderdirecteur van AMSAT Operations Noord-Amerika bij monde van Drew Glasbrenner KO4MA weten dat de amateur radio satelliet AO-51 gestopt is met uitzenden en niet meer reageert op commando's.

 

 

Uit de laatste telemetrie data blijkt dat de derde van zes batterijen eveneens neigde naar interne sluiting en de spanning van de drie overgebleven cellen is niet voldoende om de UHF zenders in de lucht te houden. Mogelijk loopt de IHU (Internal Housekeeping Unit) nog wel.

De eerste testen met de S band zender waren eveneens negatief, maar er staan nog meer pogingen op het programma. Er is geprobeerd om de satelliet in een van tevoren gedefinieerde status achter te laten, en wel zodanig dat als de spanning maar weer hoog genoeg oploopt, mogelijk de 435.150 zender weer te horen zal zijn.

Het commandoteam zal regelmatig proberen om contact met de satelliet te krijgen gedurende de komende maanden (en jaren). Er is altijd de mogelijkheid dat een kortsluiting in een van de cellen ook weer verdwijnt en dat we daardoor weer via de satelliet kunnen communiceren als deze in het zonlicht is.

Met dank aan allen die de AO-51 satelliet gesponsord, ontworpen, gebouwd, gelanceerd, bestuurd en gewerkt hebben. De 7 jaar dat hij operationeel geweest is, is al buitengewoon te noemen. Steun ook AMSAT's Fox-1 project, en andere AMSAT projecten wereldwijd met je tijd en donaties.

AO-51
http://www.amsat.org/amsat-new/echo/

AMSAT Bulletin Board (AMSAT-BB)
http://www.amsat.org/amsat-new/tools/maillist/