Defensieradars hebben te veel last van windmolenparken

radar

radar Het Ministerie van Defensie wil de 'beschermde zones' voor windmolenparken rond acht militaire radarinstallaties vergroten van 28 naar 75km. De radarinstallaties zouden te veel gestoord worden door de draaiende wieken van windmolens.

 

 

 

Militaire radarposten, die gebruikt worden voor zowel de burger- als militaire luchtvaart, in onder andere de provincies Friesland, Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant, zouden last hebben van windmolenparken. Daarom zou Defensie de beschermde zones rondom de radarinstallaties fors willen oprekken; in plaats van de huidige 28km zou de zone 75km groot moeten worden. Provincies die binnen deze zones windmolens willen plaatsen, moeten eerst toestemming krijgen van Defensie.

De vergroting van de beschermde zones rondom radarinstallaties kan vergaande gevolgen hebben voor mogelijke bouwlocaties van nieuwe windmolenparken; vrijwel heel Nederland zou binnen de nieuwe zones vallen. Diverse provincies hebben plannen voor windmolenparken opgesteld met locaties die binnen de 75km-zones liggen, waaronder Friesland en Drenthe.

Volgens Defensie nemen de storingen op de radarinstallaties toe doordat moderne windmolens steeds hoger worden. Er zouden wel technische aanpassingen aan de radarinstallaties worden doorgevoerd, maar Defensie blijft erbij dat ieder bouwplan straks door hen getoetst moet worden. De strengere regels zouden moeten ingaan zodra het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de gevolgen voor de windmolenambities van de regering bestudeerd heeft.

Het is niet de eerste keer dat Defensie strengere regels opstelt voor technologie die militaire installaties kan storen. Zo moest Aerea, de eerste en enige wimax-provider van Nederland, zijn activiteiten in 2010 staken toen duidelijk werd dat het geen vergunning kreeg voor uitbreiding van het netwerk. Wimax zou de 3,5GHz-frequentie van satellietgrondstation Station12 storen.