Rechter vindt zendamateurs niet van deze tijd

justitie1-300x225Is de hobby van zendamateurs hopeloos ouderwets geworden en hebben ze hun langste tijd gehad sinds de komst van internet? Deze vraag legde de Raad van State gisteren op tafel in een rechtszaak die de Osse zendamateur A. Ruijs heeft aangespannen tegen de gemeente Oss.

 

 

 

Het gemeentebestuur weigert Ruijs een vergunning voor de bouw van een steviger antennemast in zijn achtertuin. Die wordt te groot, zegt de gemeente. Ruijs stelt een nieuwe mast nodig te hebben omdat hij een extra antenne wil waar de huidige mast bij zijn huis aan de Tulpstraat niet sterk genoeg voor is. Ruijs en zijn adviseur W. Willekes uit Lutjegast beroepen zich op rechtspraak van het Europese Hof uit de vorige eeuw over het vrije verkeer van informatie waar burgers recht op hebben. Volgens hen kan Oss de vergunning niet weigeren.

Maar de Raad van State wees de Osse zendamateur er op dat het vrije verkeer van informatie sinds de komst van internet fundamenteel is veranderd en dat iedereen langs digitale weg thuis kan binnenhalen wat hij wil. "Er zijn andere tijden aangebroken voor het informatieverkeer'', aldus de Raad van State. Een zendmast is niet meer nodig.

De kans bestaat dat de Raad van State een principiële uitspraak gaat doen over zendmasten die veelal tot ergernis van omwonenden op daken van woningen staan of in achtertuinen.

Hieruit blijkt maar weer dat vrijwel niemand zich meer realiseert hoe afhankelijk we ons maken van internet en andere algemene voorzieningen. Op het moment dat daar iets mis gaat, wordt informatievoorziening of -uitwisseling onmogelijk. Maar dat schijnen rechters niet te begrijpen. Het lijkt me van uiterst belang dat de amateurverenigingen deze zaak op de voet volgen, dan wel juridische bijstand verlenen. Du moment dat hier een principiële uitspraak ontlokt wordt aan rechters die niets begrijpen van de waarde van het vrije radioverkeer, is het hek van de dam en kunnen we onze hobby beperken tot luisteren naar webSDR's of moeten we – als ware het oorlog – gebruik gaan maken van verborgen antennes. En dat zou uitermate kwalijk zijn.