Nieuwe 4m-6m set

nobleradio

nobleradioEnig enthousiasme in Amerika over de release van een nieuwe amateur transceiver van een eveneens nieuwe fabrikant – Noble Radio. Alle producten worden ontworpen en gefabriceerd in Amerika. Hun eerste product: een DualBand Multimode VHF transceiver voor 4 en 6 meter.

 

 

1. ONTVANGER SPECIFICATIES

Frequentie bereik:
4M: 69.9 MHz tot 70.5 MHz
6M: 50.0 MHz tot 52.0 MHz
Modes: SSB (USB & LSB) en CW

Circuit Type:
Downconverting Design
Dual Conversie: 1e MF: 10.7 MHz 2e MF: 25 kHz
Zijbandonderdrukking met gebruik van fasetechnieken met digitaal opgewekte kwadratuur draaggolven en spiegelonderdrukkings mixers voorafgegaan door 15 kHz kristal roofing filters
Ontvanger bandbreedte wordt bepaald door instelbare SCAF filters (er worden twee 8e orde filters gebruikt. Een voor laagdoorlaat en een voor hoogdoorlaat)

Gevoeligheid:
MDS = -130 dbm

Dynamisch bereik:
Blocking: 110 db
IMD (3 rd Order) = 95 db

Selectiviteit:
500 Hz tot 4 kHz instelbaar met de SCAF filters
Verzwakking van de filters is 55db of beter

2. ZENDER SPECIFICATIES

Frequentie bereik:
4M: 69.9 MHz tot 70.5 MHz
6M: 50.0 MHz tot 52.0 MHz

Modes: SSB (USB & LSB) en CW

UITGANGS VERMOGEN: 20 Watt CW of PEP SSB

SCAF Filters kunnen gebruikt worden om het SSB zender audio aan te passen.

3. ALGEMENE SPECIFICATIES

SYNTHESIZER: DDS/PLL synthesizer met 10 Hz minimum stap grootte. Afstemsnelheid is afhankelijk van hoe snel de afstemknop rondgedraaid wordt (Variable Speed Tuning – VST)

GEHEUGENS: 10 geheugens per band

ANTENNE IMPEDANTIE: 50 ohm onbalanceerd

VOEDINGSSPANNING: 11.5 tot 14 Volt gestabiliseerde DC (Negatief aan massa) bij ongeveer 3.6 Amp bij vol vermogen.

AFMETINGEN: 203 mm breed x 305 mm diep – inclusief knop en koelplaat x 95 mm hoog – inclusief voet

GEWICHT: ongeveer 1.8 kg

Grote noble radio 

4. SPECIALE FEATURES

De NR-6N4 kan bestuurd worden door een standaard computer toetsenbord waarvoor aan de achterkant een connector voorzien is. Via het toetsenbord kunnen direct frequenties ingegeven worden, functies meteen opgeroepen worden met een functietoets of er kan CW verzonden worden via het toetsenbord. Tevens is voorzien in een ingebouwde keyer die met een standaard paddle kan werken, eventueel tegelijk met het toetsenbord.

Op een connector aan de achterzijde is een laag niveau 10.7 MHz MF signaal beschikbaar voor b.v. panadapter of SDR toepassingen.

De specificaties kunnen nog gewijzigd worden.

De verwachte prijs is $800 (€657) en dat is een heleboel geld voor een 2-banden transceiver die niet eens FM ondersteunt en slechts 20W uitgangsvermogen heeft. Zelfs onze transverters – die een fractie van dat bedrag kostten – halen moeilteloos 30W. Maar als je als amateur afhankelijk bent van koopdozen om op 4m in SSB uit te komen, is er momenteel niet veel alternatief. De productie in Amerika zal het er ook niet goedkoper op maken. Een website is nog niet beschikbaar, dus ook daar moet je nog even op wachten.