DARC zet vraagtekens bij meetmethoden

PLC

PLCDe Deutscher Amateur Radio Club (DARC) zet haar strijd tegen Power Line Communicatie (PLC) apparaten voort. De DARC heeft recentelijk vraagtekens gezet bij de meetmethoden die de overheid gebruikt bij het testen van PLC apparaten.

 

 

Wetenschappelijk medewerker van de DARC Thilo Kootz, DL9KCE, zegt dat het er op lijkt dat de overheid een aantal PLC emissie metingen uitgevoerd heeft terwijl de apparaten in stand-by mode stonden, zonder dat er data overheen ging.

“Het meetinstituut kwam tot de conclusie dat het apparaat aan alle standaarden voldeed,“ zegt Kootz, “maar uit onze eerste testen blijkt dat de uitstraling van een zelfde apparaat ongeveer 100 keer boven de limiet lag.” De DARC moest een WOB procedure gebruiken om een kopie van de metingen in handen te krijgen die door de overheid waren uitgevoerd, wat een aantal vragen onbeantwoord laat. Kootz noemt het een “betwistbare procedure” om te meten aan een PLC apparaat terwijl het stand-by staat.

“Een grasmaaier die niet loopt voldoet ook aan de geluidsnormen,” zegt hij. “Dat soort meettechnieken geeft een vrijbrief aan duizenden andere apparaten die helemaal niet op de markt zouden mogen verschijnen.”

Volgens de DARC hebben radio amateurs negatieve ervaringen met PLC apparaten, die ontzettend storen op de radio ontvangst maar ook op andere radio diensten.