R.I.P OSCAR-52

Andere oscar

Andere oscarOndanks verwoede pogingen om de gammele VUSat OSCAR-52 (VO-52) Amateur Radio satelliet nog wat langer in de lucht te houden, hebben de beheerders moeten buigen voor de bijna tien jaar oude falende techniek en de satelliet permanent buiten bedrijf gesteld. De satelliet werd in 2005 in een lage baan gebracht, en de VO-52 microsatelliet beschikte daar over twee Amateur Radio transponders voor SSB en CW.

 

B.A. "Mani" Subramani, VU2WMY/KJ6LRS, van de Indian Space Research Organisation (ISRO) zegt dat de lithium-ion accu's van de VO-52 (of OSCAR-52) defect geraakt zijn, en dat de satelliet officieel uitgeschakeld is op 21 juli.

De VO-52 satelliet was een van de populairste SSB/CW satellieten gedurende zijn bestaan. Een van de transponders is ontwikkeld door Indiase radio amateurs met ondersteuningn van ISRO en AMSAT-India. De tweede transponder is ontwikkeld door William Leijenaar, PE1RAH, radio amateur en toendertijd afstuderend student uit Nederland.

VU2MWY zegt dat VO-52 bijna 50.000 rondjes om de aarde heeft gedraaid voor hij uitgeschakeld werd. "Sinds 11 juli is alle mogelijke moeite gedaan door de controllers in ISTRAC Bangalore om 'm weer tot leven te wekken en te helpen met de belasting, zodat hij niet meteen onder zou sneeuwen als dat zou lukken, maar zonder resultaat," zegt hij. "We bedanken iedereen die bijgedragen heeft aan het grote succes van HAMSAT."

VO/OSCAR-52 was ontworpen om slechts een jaar te blijven werken, maar overtrof alle verwachtingen door meer dan 9 jaar onafgebroken in de lucht te blijven.