Walkie-Talkie dongle

walkie-talkie

walkie-talkieAlthans, zo noemen ze het ding. Een nieuw speeltje dat je telefoon in een  'walkie talkie' (wij zouden portofoon zeggen) verandert – zelfs als je geen dekking hebt. De goTenna gebruikt radiogolven om over afstanden van 80km te communiceren.

 

 

Op dat punt slaat bij mij de Bullshit-meter al in de hoek, maar laten we eens kijken wat de media er over zeggen:

"Als twee mensen zo'n ding hebben, kunnen ze elkaar berichten sturen en hun locatie doorgeven, compleet met een bijbehorende kaart.

Het apparaat creëert daarnaast een 'mesh' netwerk tussen gebruikers, waardoor het bereik nog groter kan worden."

Het bedrijf zegt dat het apparaat perfect is voor hikers en outdoor liefhebbers, en zelfs voor gezinnen – die het kunnen gebruiken om de hoge roaming kosten te omzeilen.

Dongle

'goTenna stelt je in staat om privé verbindingen te maken, zonder lidmaatschap of kosten, en is ontworpen om net zo goed tegen de omstandigheden te kunnen als haar gebruikers,' zegt het bedrijf.

Het idee ontstond bij broer en zus Daniela en Jorge Perdomo uit Brooklyn tijdens orkaan Sandy waarbij meer dan een kwart van de mobiele telefoonmasten niet meer functioneerde. 

'Onze missie heeft twee doelen: om mensen te laten communiceren waar en wanneer ze maar willen, op hun eigen voorwaarden, en om er zeker van te zijn dat mensen in geval van nood in staat zijn anderen in hun omgeving te bereiken,' zegt Daniela Perdomo, directeur van goTenna.

Met goTenna kan je naar iedereen die ook zo'n apparaat heeft en binnen bereik is, een bericht sturen, wat volgens de firma de sleutel is tijdens noodgevallen.

Hiker

'Als je iemand in je omgeving wil bereiken, stuur dan eenvoudigweg een 'shout' naar een andere goTenna gebruiker,' zeggen ze.

'We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: of het nou tijdens een trektocht was, tijdens een drukbezocht concert, of een reis in het buitenland: op de momenten dat we contact het meest nodig hebben, worden we geconfronteerd met onbetrouwbare of onbetaalbare mobiele diensten.'

De dongle paart draadloos via BluetoothLE met de goTenna app (beschikbaar op iOS en Android).

   

Daarna kan je tekstberichten ontvangen en verzenden, en GPS posities en kaarten delen via laagfrequente radio-golven over relatief grote afstanden (tot aan 80 kilometer). (Ik lieg hier de folder na – red.)

De goTenna app blijft automatisch proberen om berichten te bezorgen en laat je weten wanneer het bericht op de bestemming is aangekomen.

Hij werkt 72 uur op een volle accu.

Als radio amateur moet je onmiddellijk argwaan krijgen als iemand een apparaatje belooft dat over 80km afstand werkt, klein is en 72 uur mee gaat. Het is net als doe-het-zelven: dat bestaat uit 3 afwegingen. Goed, Snel en Goedkoop. Je krijgt er in de praktijk echter maar 2 van de 3. Dat is met radio ook. 80km afstand kan makkelijk – in de 40m band. Maar dan is de antenne niet klein. 72 uur meegaan: ok. Maar dan heb je geen vermogen met die afmetingen. En geringe afmetingen betekent beperkte accucapaciteit – en dus zendvermogen.

Google bracht raad. Op de goTenna hoe-werkt-het pagina komt de aap uit de mouw: het ding werkt gewoon op VHF tussen 151 en 154 MHz. Dat zijn geen long-range-radiowaves, zoals de website zegt. Ja, als je op 500 voet hoogte staat (170 meter) en vrij zicht hebt. Daarmee halen ze de beloofde 80km. Maar trek de slider naar een voet of 5 (1,8m) en je komt op normale portofoonafstanden van een paar kilometer. In open terrein. Nog afgezien van het probleem dat die band in Europa helemaal niet vrij is voor dat soort toepassingen.

Dit soort apparaten valt of staat met een kritieke massa (er moet een bepaald aantal van die apparaten in de lucht zijn om een netwerk in de lucht te kunnen brengen en zo afstanden te kunnen overbruggen – met telefoons is het ook al eens geprobeerd) en zolang mensen niet aan den lijve hebben ondervonden dat een noodnet belangrijk kan zijn, gaat niemand zo'n ding kopen en/of een app installeren. In Amerika ligt dat anders, omdat Amerikanen veel vaker dan wij verwende Europeanen geconfronteerd worden met slecht of geen mobiel telefoon bereik en extreme weersomstandigheden (orkanen, overstromingen).

Desondanks: Wil je het proberen, voor $199 (€150) heb je een setje van twee dongles om je eigen netwerk te maken.