Onderzee-glasvezelkabel naar Scilly-eilanden

scilly

scillyDe Britse Scilly-eilanden krijgen voor het einde van het jaar een eerste vaste internetverbinding dankzij telecomprovider BT. Het bedrijf overbrugt daarvoor de zee tussen Land's End en St Mary's met een 100 kilometer lange glasvezelkabel.

 

Aan het project wordt al meer dan drie jaar gewerkt en de kosten bedragen omgerekend 4,7 miljoen euro. Binnenkort genieten de pakweg 2000 inwoners van de eilandengroep internetsnelheden tot 80Mbps. Eerder waren ze afhankelijk van een radiosignaal van het vaste land, dat afhankelijk van het weer een snelheid van maximaal 3Mbps bereikte.

Om de glasvezel aan te leggen is een 1200-ton kabelschip gebruikt om een ongebruikte internetkabel van de zeebodem te plukken met een op afstand bestuurbare onderzeeër.

 

Deze werd vervolgens opengesneden, waarna de glasvezel op zijn plaats werd gelegd. Niet alleen de afstand was daarbij een uitdaging:
Onderweg stuitte BT nog op tientallen scheepswrakken. BT-directeur Jeremy Steventon-Barnes noemt het project 'het meest uitdagende breedbandproject' dat hij ooit heeft gezien.
Maar volgens Barnes is het de moeite waard, omdat hij verwacht dat een groot deel van de bevolking er gebruik van gaat maken.
Daarnaast is het een verademing voor de bedrijven die vanaf de eilandengroep werken. Die kunnen nu eindelijk fatsoenlijk de concurrentie aangaan met een stabiele internetconnectie.