Is 2014-28E een Russisch ruimtewapen?

AO7

Accu's in de shack geladen? Winlink geïnstalleerd? De dagen van de koude oorlog komen weer terug als je de media mag geloven. Paniek: de Russen hebben wat gelanceerd en men weet niet wat het doet. En dat zit een aantal militaire bobo's niet lekker…

 

Ruimtevaartdeskundigen en waarnemers van satellieten maken zich zorgen om een mysterieus object dat door Rusland eerder dit jaar in een baan om de Aarde werd gebracht. Zo zou dit object, dat de naam '2014-28E' draagt, volgens sommigen een ruimtewapen kunnen zijn aangezien het object enkele bijzondere baanmanoeuvres heeft uitgevoerd en Rusland de identiteit van dit object nog niet heeft bekendgemaakt. 

Toen Rusland in mei 2014 drie communicatiesatellieten in de ruimte bracht, werd ook het object 2014-28E mee gelanceerd. Officieel maakte dit object volgens Rusland geen deel uit van de nuttige landing aan boord van de Rokot raket waardoor men eerst aannam dat het object een stuk ruimtepuin was. Toen dit object de afgelopen weken echter enkele opmerkelijke baanmanoeuvres uitvoerde, wekte dit de aandacht van tal van satellietwaarnemers. Zo voerde 2014-28E afgelopen weekend nog een baanwijziging uit waardoor specialisten niet uitsluiten dat dit mysterieus object deel kan uitmaken van een Russisch anti-satelliet programma dat zijn oorsprong kent uit de Koude Oorlog. Militaire grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China spelen al vele jaren met wilde plannen om satellieten in de ruimte uit te schakelen aangezien dit essentiële onderdelen zijn geworden van nationale veiligheidsprogramma's. Zo demonstreerde China in 2007 een anti-satelliet wapen waarbij een oude Chinese weersatelliet in een baan om de Aarde aan flarden werd geschoten door een kleine raket. Ook de Verenigde Staten lieten in 2008 een oude Amerikaanse satelliet opblazen bij wijze van test. Beide tests zorgden voor een enorm toenamen aan ruimteafval. 

Volgens de Amerikaanse professor Joan Johnson-Freese is de ongerustheid over dit mysterieus object terecht maar moeten we niet te gauw negatieve conclusies trekken aangezien Rusland 2014-28E kan gebruiken voor allerlei soorten toepassingen. Volgens Joan Johnson-Freese kan elk object in een baan om de Aarde, dat zijn baan kan aanpassen, aanzien worden als een 'wapen' wat niet wil zeggen dat dit allemaal wapens zijn. Volgens anderen kunnen de activiteiten van het object 2014-28E vergeleken worden met dat van een ruimtetuig dat inspecties uitvoert naar andere ruimtetuigen of dat dit gebruikt wordt voor spionagedoeleinden. De mysterieuze houding van Rusland over 2014-28E zorgt er voor dat de speculaties en complottheorieën enkel maar toenemen. Ook de huidige gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland, als gevolg van de crisis in de Oekraïne, zorgt ervoor dat objecten als 2014-28E veel argwaan wekken.

Uiteraard gaat de angst niet uitsluitend uit naar militaire satellieten uit veiligheidsprogramma's. Sloop een paar communicatiesatellieten en een groot deel van de radio- tv- en telefonievoorzieningen ligt eruit. En dan is zo'n HF set ineens zo gek nog niet.

Een paar linkjes naar artikelen over het object:

news.com.au , theregister.co.uk , nbcnews.com en theguardian.com