Het einde van een tijdperk

photo_verybig_1792

photo_verybig_1792Dinsdag 18 november 2014 markeerde het eind van een iconisch hoofdstuk in de historie van de radio op de Seychellen: het eind van een tijdperk waarin het veel moeilijker was om aan informatie te komen als tegenwoordig.

 

Nu grote delen van Afrika onderdeel geworden zijn van de internet en mobiele telefoon revolutie, zijn de tijden dat pogingen om kennis te nemen van de gebeurtenissen in de rest van de wereld via krakerige AM radio's nu wel voorbij.

Meer dan 25 jaar na de oprichting is de locatie van het voormalig Indian Ocean Relay Station (IORS) van de BBC, gevestigd te Grand Anse aan de westelijke kant van het grootste bewoonde eiland in de archipel, teruggegeven aan het bestuur van de Seychellen door de High Commissioner van het land, Lindsay Skoll.

Sinds 1988 zond het station programma's uit van de BBC World Service op de korte golf in diverse talen, waaronder de speciale Engelse BBC programma's voor Afrika, maar ook programma's in het Swahili, Kinyarwanda, Kirundi, Somalisch en Frans, gericht op Oost Aftika.

In november 2013 kondigde de BBC al aan dat men van plan was om alle kortegolf uitzendingen vanaf de Seychellen te stoppen als gevolg van een geleidelijke en onomkeerbare terugloop in de vraag naar kortegolf radio uitzendingen, en op 29 maart van dit jaar werden de door BBC IORS gerelayeerde uitzendingen vanaf de Seychellen officieel uitgeschakeld. Programma's van de BBC World Service in oost Afrika zijn nog wel te beluisteren via internet en ook via diverse lokale frequenties.

Naast het overdragen van de locatie aan het Ministry of Land Use and Housing (MLUH) werden ook de gebouwen en de apparatuur overgedragen, alles nog in bruikbare staat. De site strekt zich uit over een terrein van 32.000 vierkante meter, waarvan het huurcontract teruggaat tot 27 maart 1985…

Meer informatie met foto's:
http://www.seychellesnewsagency.com/articles/1792/The+end+of+an+era+-+BBC+Relay+Station+site+handed+back+to+Seychelles