FCC weer op jacht naar spectrum

FCC logo

FCC logoHet Amerikaanse AT, de FCC, tast momenteel de meningen af inzake de uitbreiding van het gebruik dan de 76-81 GHz band voor diverse radartoepassingen, en die band delen radio amateurs met andere diensten. De band 77.5-78 GHz is op primaire basis toegewezen aan de amateur (satelliet) diensten en op secondaire basis aan de Radio Astronomie en ruimte-onderzoeksdiensten.

 

"We doen dit onderzoek ten behoeve van het uitbreiden van het beschikbare spectrum voor radar toepassingen in de 76-81 GHz band," zegt de FCC said in een gedetailleerde Notice of Proposed Rulemaking and Reconsideration Order (NPRM&RO) die opo 5 februari uitgegeven is. De commissie zegt dat de voorstellen kijken naar veranderingen in de toewijzing alsmede voorzieningen "dat nieuwe toepassingen in de toekomst de beschikbare frequenties in deze band kunnen delen."

Die NPRM&RO is in PDF formaat te vinden op:
http://transition.fcc.gov/Daily_Releases/Daily_Business/2015/db0205/FCC-15-16A1.pdf

Naast een aantal andere zaken is de FCC vooral geïnteresseerd in de mogelijkheid om de Amateur Radio en Amateur Satelliet diensten weg te halen uit de 76-81 GHz band, en vraagt naar suggesties voor "alternatief spectrum dat we beschikbaar kunnen stellen in dit gebied."

De firma Bosch heeft in 2012 een voorstel ingediend om het werkgebied van radarsystemen in auto's uit te breiden van 76-77 GHz naar de 76-81 GHz band voor het ontwikkelen van short-range radar (SRR) toepassingen. Het voorstel van Bosch heeft "de algemene steun van de automobielindustrie", zegt de commissie… (dus $$$$$$$$$$$)

In het voorstel merkt Bosch op dat na diverse vergaderingen met de technische staf van de ARRL het geen problemen vewacht tussen radio amateurs en de radarsystemen in auto's in het 77-81 GHz gebied, ook al omdat de activiteiten van amateurs beperkt zijn tot experimenten, meestal in afgelegen gebieden zoals bergtoppen waar je niet al te veel auto's verwacht.

Maar de FCC merkt daar echter bij op dat "er eerder erkend bewijs is van mogelijke storingsconflicten tussen amateurs en radarsystemen in de 76-77 GHz band", en denkt dat het mogelijk is dat er "soortgelijke overeenkomstige problemen" kunnen komen boven de 77 GHz. Meer dan 10 jaar geleden schortte de FCC Amateur Radio en Amateur Satelliet verkeer in het 76-77 GHz segment op, en verlengde dat verbod onlangs nog.

"Ons doel is om regels op te stellen die amateurgebruik, inclusief satellietverkeer, mogelijk maakt in de 76-81 GHz band op een begrijpelijke en consistente wijze", zo zegt de FCC.

Een van de mogelijkheden waar de FCC aan denkt is het beperken van het zendvermogen in dat deel van het spectrum. De commissie zegt ook dat het een manier wil ontwikkelen om de activiteiten van amateurs en de gevolgen daarvan in de 4mm band vast te leggen.

De Amerikaanse amateurvereniging ARRL is zeker van plan om contact op te nemen met de FCC over deze plannen.