Amateurs redden omroepfrequentie

Omroeptoren

OmroeptorenToen de 'Deutsche Welle' begin 2012 besloot om een van hun 500 KW zenders bij Munchen te sluiten, vroeg een groep Duitse amateurs vergunning aan voor de in 2013 vrijkomende frequentie 6070 KHz en kreeg die ook.

 

Deze groep heeft nu een operationeel 10KW station op die frequentie, gebruik makend van de driver trappen van de oude Deutsche Welle zender. De rest van de zender is gebouwd en wordt bediend door Rainer DB8QC. De licentie staat 24/7 uitzending toe maar momenteel wordt voornamelijk tijdens het weekend overdag uitgezonden.

De content wordt voornamelijk aangeleverd door bestaande Internet Radio stations die hun materiaal "on-the-air" willen sturen, waaronder diverse organisaties die de goeie ouwe piratentijd herdenken met muziek uit de 60-er en 70-er jaren.

Er wordt naar meer stations gezocht die voor 15 Euro per uur zendtijd willen huren, wat geen grote bedragen oplevert maar wel kleine groepen in staat stelt om zendtijd te kopen voor hun content. Een zo'n groep is de Duitse amateurvereniging Deutsche Amateur Radio Club, die hopen vanaf midden maart een wekelijks tijdslot van 2 uur te kunnen vullen met een DX georienteerd programma, waarschijnlijk vanaf 18.00 lokale tijd op zondag.

Het DARC DX magazine zal in het Duits uitgezonden worden voor Duitstalige luisteraars. Maar amateur radio is een internationaal medium dus er wordt gekeken naar de invulling van een internationaal/Engels uurtje, niet alleen voor radio amateurs maar ook voor luisteramateurs en het grote publiek.

Rainer DF2NU is een van de amateurs die het station bedient en voorzitter van de sectie Zuid Munchen van de DARC, en hij hoopt dat er snel meer content beschikbaar komt om uit te zenden, want ze hebben nu al last van Radio China die richting 6070 KHz opschuift omdat ze dat als vrije frequentie beschouwen.

Het is interessant om te zien om – als meer zendgemachtigden richting internet verhuizen – de oude zenders opgepikt worden door groepen amateurs. Het lijkt op de herhaling van de geschiedenis, waarbij de golflengten van 200 meter en hoger onbruikbaar waren en aan amateurs gegeven werd. We weten allemaal hoe dat afgelopen is…

Misschien kunnen groepen amateurs over de hele wereld de kortegolf uitzendingen weer nieuw leven inblazen?