Testen met lokale DAB

dab

dabHet Engelse AT, Ofcom, heeft testen aangekondigd met een nieuwe techniek waardoor radiostations in Engeland het zich kunnen veroorloven om met DAB digitale radio in de lucht te komen.

 

 

Als de testen succesvol zijn, kunnen de Engelse radio luisteraars profiteren van meer lokale- en gemeenschapszenders in DAB mode.

Op dit moment zijn de kosten voor het uitzenden in DAB ver buiten het bereik van veel kleine radio stations.

Maar door een nieuwe benadering, uitgewerkt door Ofcom ingenieur Rashid Mustapha, kunnen deze kleine radio stations beginnen met uitzenden in DAB voor een fractie van de huidige kosten.

De nieuwe benadering is goedkoper dan de huidige systemen omdat het gebruik maakt van software die gratis beschikbaar is op de site http://opendigitalradio.org in plaats van gebruik te maken van meestal dure hardware. Bekend als ‘small scale DAB’ is dit heel geschikt voor het uitzenden in gebieden met een beperkte oppervlakte en dus ideaal voor lokale- en gemeenschapszenders (kerkradio e.d.).

Ofcom heeft bevestigd dat er plannen zijn voor tien proeven met DAB op kleine schaal over heel Engeland.

Elke test stelt nieuwe digitale radiodiensten in staat om in een beperkt gebied uit de zenden en helpt tevens uit te vinden hoe groepen radiostations samen kunnen werken.

De testen helpen Ofcom tevens met het bepalen welke frequenties geschikt zijn voor uitzendingen door kleinere digitale stations en helpen ook om te begrijpen hoe deze diensten het best gelicenseerd kunnen worden.

Misschien is de software ook wel geschikt om eens wat amateur proeven te doen met DAB modulatie. Tenslotte hebben de meeste SDR's daar wel een decoder voor.