Nieuwe batterij laadt smartphone in minuut

Batterijtje

BatterijtjeAmerikaanse wetenschappers claimen een nieuwe batterij te hebben ontwikkeld die een smartphone in één minuut kan opladen. Ze hopen dat de aluminiumbatterij de lithiumexemplaren gaat vervangen die vandaag de dag te vinden zijn in laptops en mobiele telefoons.

 

De aluminiumbatterij heeft volgens de onderzoekers niet alleen als voordeel dat het apparaten sneller oplaadt. Het zou ook minder snel vlam kunnen vatten en een stuk milieuvriendelijker zijn dan alkalinebatterijen. Daarnaast kun je de aluminiumbatterij buigen en vouwen. Daarmee is het geschikt voor gebruik in flexibele elektronische apparaten. Het huidige prototype genereert ongeveer twee volt aan elektriciteit.

Hongjie Dai, hoogleraar Scheikunde bij de Stanford Universiteit, spreekt in het wetenschappelijke tijdschrift Nature over een doorbraak in de batterijtechnologie. “We hebben een oplaadbare aluminiumbatterij ontwikkeld die bestaande opslagapparaten vervangt zoals alkalinebatterijen, die slechts zijn voor het milieu, en lithium-ion batterijen, die vlam kunnen vatten. Onze nieuwe batterij vat geen vlam, zelfs niet als je er door heen boort.”

Het prototype is meer dan 7500 keer opnieuw opgeladen zonder aan capaciteit te verliezen. Dat is veel meer dan eerdere prototypes die er al na zo’n 100 oplaadbeurten de brui aan gaven. Lithium-ion batterijen gaan gemiddeld zo’n duizend laadbeurten mee.

Aldus de Telehoaxgraaf, die daarmee weer een totaal gebrek aan rekenkundig inzicht ten toon spreidt. Ik heb even mijn smartphone gepeld en de specs van de batterij bekeken. 7.40Wh, en dat is bij de 3.7V klemspanning dus 2000mAh. Ofwel: een totaal lege batterij moet gedurende een uur met 2000mA (2A) geladen worden, als hij 100% efficiency heeft. Dat heeft hij niet; doorgaans wordt met een factor 1,4 gerekend (14 uur laden met 1/10 van de capaciteit). In de praktijk wordt een USB lader gebruikt die 0,5A kan leveren (de meesten althans: soms is het al behoorlijk meer). Het laden duurt dan 2*1,4/0,5=5,6 uur. Dat gaat de nieuwe batterij dus in een minuut opslurpen. Hoeveel stroom gaat daar dan lopen? Met die factor 1,4 moet er dus 2,8Ah in. 2,8A in 3600 seconden. In 60 seconden is dat dus 60x zoveel. De hoeveelheid energie die in de batterij gaat, blijft immers hetzelfde. Het moet er alleen in kortere tijd in. In dit geval moet de laadstroom dus 2,8*60=168A worden. En dat is geen fout. 168 Ampère. Ik denk niet dat er veel overblijft van je USB stekker. Om van de printsporen maar te zwijgen.

Nog leuker wordt het met de accu van een laptop. Die zijn doorgaans rond de 7Ah. Met de factor 1,4 weer in aanmerking genomen, wordt de laadstroom om de laptop in 1 minuut te laden dan 7*1,4*60=588A. Genoeg om de bedrading van je huis te laten smelten. Kortom: leuk verkooppraatje, maar in de praktijk complete onzin. Het laden zal best sneller kunnen dan nu het geval is, maar 1 minuut is om voornoemde redenen niet reëel.