Bluetooth-uitvinder opgenomen in Hall of Fame

Uitvinder

UitvinderJaap Haartsen krijgt een plekje in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame, waarin belangrijke uitvinders zijn opgenomen. Hij ontwikkelde de technologie voor communicatie over korte afstanden toen hij in dienst was van Ericsson.

 

 

Dat meldt De Volkskrant, die met Haartsen heeft gesproken. De National Inventors Hall of Fame, waarin veel belangrijke uitvinders zijn opgenomen, heeft plannen om de bluetooth-bedenker op te nemen tijdens een bijeenkomst op 12 mei in Washington DC. De Nederlander staat te boek als de uitvinder van de communicatietechnologie: het patent staat op zijn naam, al plukte zijn werkgever Ericsson er de vruchten van. Hij ontwikkelde bluetooth na een vraag van zijn bazen om iets te maken waardoor apparaten die in elkaars nabijheid zijn kunnen communiceren.

In een gesprek met De Volkskrant spreekt Haartsen, naast over zijn verkiezing, ook over het Nederlandse innovatieklimaat. Zo stelt hij dat hij een uitvinding zoals bluetooth nooit voor elkaar gekregen zou hebben in Nederland: volgens Haartsen is niemand bereid om de risico's te nemen die nodig zijn om een dergelijk project van de grond te krijgen. Ook klaagt hij over het toekennen van subsidies: volgens Haartsen wordt er te weinig gekeken naar inhoud en teveel naar of iemand een leuk verhaaltje kan houden.

Inmiddels werkt Haartsen niet meer voor Ericsson. Hij werkt momenteel in Emmen voor Plantronics, een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van communicatieapparatuur. 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Haartsen

http://tweakers.net/geek/102300/nederlandse-bluetooth-uitvinder-wordt-opgenomen-in-hall-of-fame.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth