Daling aantal radio amateurs Duitsland

darc

darcVoor het vijfde achtereenvolgende jaar is het aantal radio-amateurs in Duitsland gedaald. Dat meldt de nationale radioclub van het land, de Deutscher Amateur Radio Club DARC.

 

 

De DARC meldt dat er op 31 december 2014 een totaal aantal van 67.468 licenties uitgegeven waren, waarvan 60.019 houders van de Duitse Klasse A. Ter vergelijking: eind 2010 hadden 72.293 Duitse amateurs een machtiging in deze klasse. Dat is een verlies van 4645 amateurs in minder dan 5 jaar.

Aan de positieve kant is er in Duitsland een toename in de E-klasse licenties met D N prefix blok. Aan het einde van 2014 waren er 7.449 Klass E houders. Deze machtiging is speciaal voor het trainen van jonge mensen die tot de hobby toe willen treden.

Dit klinkt een beetje als Voorstel 5 van afdeling A27 Kanaalstreek tijdens de laatste Veron Verenigingsraad (zie Electron van April 2015). Die wilden ook al een nieuwe amateur klasse met als voorbeeld de Britse Foundation License. De argumenten daarvoor waren dat de hobby vergrijst en er geen aanwas meer is. We moeten iets doen! Dus verlagen we de eisen. Ik vraag me af of je nog in een vliegtuig durft te stappen als je weet dat de piloot vanwege de vergrijzing met verlaagde eisen door zijn examen heen is gekomen. Deze "Foundation License" zou dan gebruik van slechts gekochte – en niet gebouwde – apparatuur toe moeten staan. Volgens mij is dat al zo en heet dat N-licentie.

Ik blijf dat persoonlijk enorme onzin vinden. Als ik geen gasfitter ben, ga ik niet met gasleidingen lopen knoeien. Als ik geen chirurg ben, opereer ik niet. Als ik geen brevet heb, mag ik de lucht niet in. Waarom moeten dan voor een zendmachtiging, waarmee je wereldwijd problemen kunt veroorzaken als je niet weet wat je doet, de eisen naar het veterstrikniveau? Vergrijzing is geen argument. Het echte probleem is dat we in één generatie van een volk van makers naar een volk van gebruikers zijn gedevalueerd. Er is geen kind meer die een figuurzaag kan vasthouden. Of een hamer. Iets dat je vroeger op de hobbyclub of tijdens handenarbeid leerde. Laat staan dat ze nog weten wat een soldeerbout is. Dat probleem los je niet op met eisen verlagen, maar met interesse kweken. Pas dan leeft de hobby weer op. Niet door iedere IQ-Nuller een machtiging te geven.