OZ7IGY – 5,7 GHz baken gemigreerd naar nieuw platform

Baken

BakenOp vrijdag 15 mei is het 5,7 GHz baken OZ7IGY gemigreerd naar het Next Generation Beacons platform. Zie http://www.rudius.net/oz2m/ngnb

 

 

Het 5,7 GHz baken is nu frequentie en tijd gelocked aan GPS. Nou is dat verder allemaal niet zo verschikkelijk bijzonder, maar het is leuk om te zien hoe bakens evolueren naar een volgende generatie, en wat je nodig hebt om ze te kunnen decoderen.

De volgorde waarin het baken nu werkt, start op seconde 00 in mode PI4 gevolgd door een korte pauze, dan de call en locator in CW, weer pauze en dan draaggolf tot de volgende cyclus. De nominale frequentie blijft hetzelfde, namelijk 5760.930 MHz.

Om PI4 te kunnen decoderen stem je je ontvanger 800 Hz onder de nominale frequentie af, net als je zou doen om een normaal CW toontje van 800 Hz te krijgen. Op de meeste radio's is dat een USB frequentie aanduiding van 5.760.929.020. De antenne is momenteel een omnidirectionele wave guide slot.

PI4 is een digitale modulatie (MGM) specifiek ontworpen met in het achterhoofd bakens en propagatie studies.

Een PI4 decoder kan je downloaden op: http://www.rudius.net/oz2m/software/pi-rx

PI4 code voorbeelden in Arduino C, Atmel C, Delphi Pascal, Microsoft Visual Basic en Microsoft C++ om zelf te experimenteren: http://www.rudius.net/oz2m/ngnb/software.htm

PI4 online coderings- en frequentie berekeningen: http://www.rudius.net/oz2m/ngnb/pi4encoding.php

PI4 specificatie: http://www.rudius.net/oz2m/ngnb/pi4.htm

PI4 is een neefje van JT4, JT9 en WSPR.

OZ7IGY homepage: http://www.oz7igy.dk