CAMSAT lanceert satellieten in Juli

cubesatje

cubesatjeHet door CAMSAT opgezette CAS-3 amateur satelliet systeem is nagenoeg gereed. Zes Chinese amateur satellieten zullen rond midden juli gelanceerd worden. Daaronder zijn er in verschillende gewichtscategorieën: één van 20 kg, drie van 10 kg en twee satellieten van 1 kg.

 

Alle zes de satellieten beschikken over vrijwel dezelfde amateur radio payloads: een U/V mode lineaire transponder, een CW telemetrie baken en een AX.25 19.2k/9.6k baud GMSK telemetrie downlink. De technische karakteristieken zijn hetzelfde, maar ze werken op verschillende frequenties met een uplink in de 70cm band en een download in de 2m band.

In de afgelopen jaren heeft CAMSAT nauw samengewerkt met DFH Satellite Co. Ltd (een Chinese onderaannemer voor ruimtevaartprojecten) voor de realisatie van het project en zij hebben ook de meeste ondersteuning geleverd. Alle satellieten ondergaan momenteel de laatste tests en inspecties. Hier zijn de technische details:

CAS-3A:

 • Micro-satelliet architectuur
 • Afmetingen: 400Lx400Wx400H mm
 • Massa: 20kg
 • Stabilisatie: Drie-assen stabilisatie systeem met het +Y oppervlak naar de aarde gericht
 • Antenne: Uitvouwbare antenne: één 1/4 golf monopool VHF antenne met max.0dBi gain zit aan de +Z kant en één 1/4 golf monopool UHF antenne met max.0dBi gain zit aan de -Z kant, dicht bij de hoek van de satelliet behuizing.
 • Uplink: 70cm band
 • Downlink: 2m band

Amateur radio payloads:
Call: BJ1SB
CW Telemetrie Baken: 50mW, 22wpm
U/V Mode Lineaire Transponder: 100mW, 20kHz bandbreedte, spectrum wordt geïnverteerd (dus USB wordt LSB en andersom)
AX.25 telemetrie: 100mW, 19.2k/9.6k baud GMSK

CAS-3B, CAS-3C en CAS-3D:

 • Micro-satelliet architectuur
 • Afmetingen: 250Lx250Wx250H mm
 • Massa: 9kg
 • Stabilisatie: Drie-assen stabilisatie systeem met het +Y oppervlak naar de aarde gericht
 • Antenne: uitvouwbare antenne, één 1/4 golf monopool VHF antenne met max.0dBi gain is zit aan de +Z kant en één 1/4 golf monopool UHF antenne met max.0dBi gain zit aan de -Z kant, dicht bij de hoek van de satelliet behuizing
 • Uplink: 70cm band
 • Downlink: 2m band

Amateur radio payloads:
Calls: BJ1SC (voor CAS-3B), BJ1SD (voor CAS-3C), BJ1SE (voor CAS-3D)
CW Telemetrie Baken: 50mW, 22wpm
U/V Mode Lineaire Transponder: 100mW, 20kHz bandbreedte, spectrum wordt geïnverteerd.
AX.25 telemetrie: 100mW, 19.2k/9.6k baud GMSK

CAS-3E and CAS-3F:

 • Cube-satelliet architectuur
 • Afmetingen: 110Lx110Wx110H mm
 • Massa: 1.5kg
 • Stabilisatie: Roterende stabilisatie door permanente magneet torquer
 • Antenne: uitvouwbare antenne, één 1/4 golf monopool VHF antenne met max.0dBi gain zit aan de +Z kant en één 1/4 golf monopool UHF antenne met max.0dBi gain zit aan de -Z kant, dicht bij de hoek van de satelliet behuizing
 • Uplink: 70cm band
 • Downlink: 2m band

Amateur radio payloads:
Calls: BJ1SF (voor CAS-3E), BJ1SG (voor CAS-3F)
CW Telemetrie Baken: 50mW, 22wpm
U/V Mode Lineaire Transponder: 100mW, 20kHz bandbreedte, spectrum wordt geïnverteerd.
AX.25 telemetrie: 100mW, 9.6k baud GMSK

Voor deze lancering wordt een geheel nieuwe Chinese draagraket gebruikt met de naam Long March 6 (LM-6 of CZ-6) vanuit het Taiyuan Satelliet Lanceercentrum in China. CAS-3A gaat werken in een 450 km hoge zon-synchrone baan, de andere satellieten zullen in een 530 km hoge zon-synchrone baan gebracht worden.

Met de lancering worden in totaal 20 satellieten in de ruimte gebracht. Er zijn nog drie andere satellieten met de namen CAS-3G, CAS-3H en CAS-3I die eveneens bij amateur radio projecten betrokken zijn. Andere Chinese instellingen zullen eveneens van deze lancering gebruik maken. CAMSAT heeft de Chinese overheid bijgestaan bij het coördineren en toewijzen van de frequenties. Meer details volgen later.