Draagbare FM omroepzender

Pocket-courtesy-MiCT-700x460

Pocket-courtesy-MiCT-700x460De door een Raspberry Pi aangestuurde Pocket FM is met hulp van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken (Auswärtiges Amt) ontwikkeld voor het Syrian Radio Network (Syrnet)

 

 

Pocket FM is een draagbare Band II FM omroep zender met de afmetingen van een schoenendoos, die begint te werken zodra je er een kleine antenne, voeding en een audio signaal aanknoopt. Een enkel systeem kan een gebied bestrijken van ongeveer zes kilometer in doorsnede. Het hart van het apparaat is een Raspberry Pi, een betaalbaar computertje dat makkelijk verder ontwikkeld kan worden en aangepast met toekomstige wensen.

“De uitdaging is dat het in Syrië behoorlijk link kan zijn om grote FM zenders neer te zetten, omdat ze makkelijk te detecteren zijn, makkelijk te vernietigen en duur om in de lucht te houden,” zegt Klaas Glenewinkel, mede-oprichter van MiCT en tevens directeur. “We hadden het idee opgevat om gewoon veel kleine zendertjes te gebruiken en zo een netwerk van zenders op te zetten zodat mensen toegang hebben tot lokale informatie als TV en andere middelen niet meer beschikbaar zijn.”

Grote radiozenders, aldus Glenewinkel, werden soms gestolen door mensen die vervolgens geld vroegen voor het teruggeven, of werden gedwongen om bepaalde berichten uit te zenden. Maar een gedecentraliseerd netwerk van moeilijk te traceren zenders omzeilt dat probleem en is eenvoudiger op te zetten in afgelegen gebieden. Het systeem is in staat om zelf een nieuwe vrije frequentie te vinden indien de uitzendig gestoord wordt, en kan zelfs korte berichten aan luisteraars sturen via het RDS protocol.

Het team dat meegewerkt heeft aan de eerste opzet van de Pocket bestond niet alleen uit medewerkers van MiCT en IXDS maar ook uit software ontwikkelaars, mensen van Non Governmental Organisations, radio specialisten en logistieke experts die hielpen met het coördineren van het vervoer (zowel legaal als illegaal) van diverse Pocket FM apparatuur naar moeilijk te bereiken gebieden. “Dit is niet gewoon een simpele app die je kunt downloaden van de store. Het is een fysiek apparaat. Als je apparaten van Duitsland in Syrië wil krijgen, naar Aleppo, dan is er een hoop coördinatie nodig,” zegt Glenewinkel.

Technische specs heb ik niet kunnen vinden (vermogen, frequentiebereik, stroomverbruik etc). Het weer vinden van de zender als deze besluit om een andere frequentie te zoeken bij "jamming" gebeurt via RDS, waarbij de stationsidendificatie als basis wordt gebruikt. Veel moderne radio's kennen deze functie ("PI seek"). Er kan een USB stick gebruikt worden als geluidsbron, maar ook externe audio bronnen of satelliet ontvangers.

Lees het hele "Portable FM transmitter brings information to people in crisis" artikel op
http://www.niemanlab.org/2015/09/this-portable-fm-transmitter-brings-information-to-people-in-crisis/

Pocket FM
http://www.pocket-fm.com/