Vodafone NL test met 4G in WiFi-spectrum

Telefoonboer

TelefoonboerVodafone Group heeft in Nederland een test uitgevoerd met een combinatie van eigen LTE-spectrum en spectrum in de 5,0 GHz WiFi band. De proef is door Vodafone Nederland uitgevoerd en vond op 17 november plaats met ondersteuning van Ericsson en Qualcomm INC Technologies.

 

Ericsson heeft een RBS 6402 small cell geleverd en een client met een Qualcomm Snapdragon X12 modem. Er is 20 MHz uit Vodafone’s  eigen LTE-1800 vergunning gecombineerd met 20 MHz aan WiFi-frequenties en er werd maximaal 274 Mbps downloadsnelheid gehaald.

Vodafone werkt daarnaast nauw samen met Huawei aan een tweede live demo en streeft naar samenwerking met meer bedrijven om LAA verder te ontwikkelen.

Met de gebruikte 3GPP technologie, Licence Assisted Access (LAA) kan maximaal 600 MHz aan spectrum worden ingezet, mits die capaciteit gevonden kan worden tussen de andere gebruikers op het licentievrije spectrum. De LAA-standaard staat gepland voor de 3GPP Release13 in 2016. Vodafone voert er testen mee uit, maar commerciële inzet is pas mogelijk nadat de standaardisatie is afgerond en er voldoende apparatuur commercieel beschikbaar is.

LAA of LTE-U (Unlicensed) is niet geheel onomstreden. Het WiFi-ecosysteem is al bezig met een lobby tegen wat wordt gezien als een inval van LTE-bedrijven in ‘hun’ WiFi-band. De hogere WiFi-band is nog relatief rustig, maar de inzet ervan neemt de komende jaren sterk toe, doordat het marktaandeel van nieuwere generaties WiFi-apparatuur toeneemt. We zijn dus niet de enige die spectrum kwijtraakt aan de commercie.