Overheid wil frequenties digitale ether-tv veilen

Ouwe TV

Ouwe TVDe Nederlandse overheid ziet toekomst in digitale ethertelevisie en wil daarom de frequenties voor commercieel gebruik veilen. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

 

 

Volgens de minister bieden moderne technologieën, zoals DVB-T2, nieuwe mogelijkheden en kan ethertelevisie hiermee ook na 2017 van belang blijven voor de keuzevrijheid van de consument en voor de concurrentie op de markt. KPN's Digitenne is de belangrijkste speler op het gebied van ether-tv op het moment. Het aandeel van Digitenne in de totale tv-markt schommelt rond de 6 procent, aldus de minister.

Met DVB-T2, opvolger van DVB-T, is het mogelijk om uit te zenden in HD-kwaliteit en is er ruimte voor meer programma’s en nieuwe diensten, op termijn ook mobiele ontvangst, aldus Kamp. De techniek maakt daarnaast efficiënter gebruik van het spectrum dan DVB-T, waardoor het verlies aan spectrum door het wegvallen van de 700 MHz-band (in te zetten voor mobiele communicatie vanaf 2019) kan worden gecompenseerd.

Om het gebruik van DVB-T2 frequentie-technisch mogelijk te maken en de betreffende gebruiksrechten te kunnen verwerven, zijn afspraken nodig met buurlanden. Volgens de minister zijn daartoe de afgelopen periode onderhandelingen gestart. Een aantal buurlanden, waaronder Duitsland, heeft al gekozen voor een overgang naar DVB-T2. Uiterlijk in 2020 kan deze techniek in Nederland worden toegepast. Volgens Kamp is het daarom niet nodig om de vergunning voor tv via de ether eerst te verlengen, iets wat de overheid eerder dit jaar nog overwoog.

Overgangsperiode

Nadat de nieuwe digitale ethertelevisievergunningen zijn verleend, zal er een overgangsperiode zijn waarbinnen de nieuwe (commerciële en publieke) vergunninghouders hun frequenties in gebruik nemen en de oude vergunninghouders hun frequenties afgeven. Het distributienetwerk zal door de komende vergunninghouders in gereedheid gebracht moeten kunnen worden voor DVB-T2. Anderzijds moeten ook de buurlanden de netwerken aanpassen, waarvoor afstemming nodig is. Veel consumenten zullen bovendien nieuwe decoders nodig hebben.

Binnen deze periode zullen de 700 MHz-frequenties nog enige tijd voor televisie moeten worden ingezet. Hoe lang de overgangsperiode in beslag neemt, hangt volgens de minister af van de overgangsmaatregelen die door de markt worden genomen en van de plannen van de DVB-T2-vergunninghouders in de buurlanden. De 700 MHz-band komt uiterlijk in 2020 beschikbaar voor mobiele communicatie en kan volgens de huidige planning in 2019 worden geveild. Een veilingdatum voor de frequenties van digitale ether-tv is nog niet bekend.