Luchtballon doet ruimteonderzoek

Ook een ballon

Ook een ballonOp 9 november kwamen de onderzoekers Wouter Laauwen en Darren Hayton van SRON, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek, aan op Antarctica om een ballonmissie van de NASA voor te bereiden.

 

 

De missie STO-2 omvat onderzoek naar het ontstaan van sterren en planeten. Dergelijk onderzoek is vanuit de stratosfeer boven de Zuidpool goed uit te voeren, omdat de lucht boven Antarctica op een hoogte van 40 km extreem helder is (de stratosfeer begint op circa 17 km boven het aardoppervlak en eindigt op een hoogte rond de 50 km).

Net als zijn voorganger Stratospheric Terahertz Observatory (STO) in 2012 zal STO-2 een veertiendaagse vlucht maken (wellicht volgt er een tweede vlucht) boven de Zuidpool. De ballon is uitgerust met een telescoop met een diameter van bijna 1 m en diverse detectoren die ultrakorte golflengtes kunnen waarnemen. Deze detectoren zijn gebouwd door SRON en de TU Delft. De onderzoekers zijn vooral enthousiast over de 4,7 THz-ontvanger, omdat deze het voor het eerst mogelijk maakt om vanuit de dampkring de infraroodstraling van deze specifieke frequentie te meten. Door het kijken naar de infraroodstraling hopen sterrenkundigen meer te weten te komen over het ontstaan van sterren en planeten.

‘We kunnen nu atomair zuurstof meten omdat zuurstofatomen licht van die frequentie bijzonder goed absorberen: dit is een lang gekoesterde wens van sterrenkundigen’, vertelt SRON-astronoom Floris van der Tak. ‘De zuurstoflijn vertelt ons welke plekken in de gaswolken tussen de sterren bijzonder warm zijn, opgewarmd door pasgevormde sterren. We kunnen zo dus de kraamkamers van nieuwe sterren direct opsporen.

De STO-2-ballon gaat half december de lucht in.

201547_NieuwsB3