Draadloos communiceren zonder dataverbinding

cellphone

cellphoneSinds de opkomst van de smartphone zijn de meeste mensen behoorlijk afhankelijk geworden van draadloze datanetwerken, zoals de huidige 4G-netwerken van de verschillende telecombedrijven. Wetenschappers van de TU Delft hebben een app ontwikkeld waarmee ook draadloos gecommuniceerd kan worden zonder datanetwerk.

 

De Android-applicatie Tribler is op verschillende manieren opmerkelijk. Ten eerste stelt het gebruikers in staat om via bluetooth en NFC met elkaar te communiceren. Maar wat als iemand anders de applicatie niet heeft? Daar hebben de wetenschappers ook aan gedacht: de app kan via deze kanalen ook naar andere smartphones gestuurd worden.

Vervolgens 'ziet' de applicatie op wat voor type smartphone hij geïnstalleerd moet worden en past zichzelf daarop aan. Hierdoor moet hij in theorie makkelijk op elk type Android-telefoon geïnstalleerd kunnen worden. (voor mij heeft dit alle kenmerken van een worm/virus, maar dit terzijde -red.)

Tenslotte is het mogelijk om een internetverbinding te delen. Heeft één Tribler-gebruiker wel contact met een datanetwerk? Dan kunnen aangesloten medegebruikers ook van deze verbinding gebruik maken.

Tribler bevindt zich nog in een experimentele fase en installatie moet dan ook via GitHub, een site waarop programmeurs hun apps en programmacode kunnen delen.