Belgische frequenties wellicht in 2018 op de markt

Belgische vlag

Belgische vlagDe verkoop van frequentielicenties in België zal de staat ruim 700 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit een rapport van Analysys Mason in opdracht van de Belgische telecomtoezichthouder BIPT.

 

 

Het bureau heeft de waarde ingeschat van de huidige frequentiebanden als deze in 2021 opnieuw verdeeld moeten worden en het heeft ook gekeken naar de verkoop van nieuwe frequentiebanden, met name 700 MHz en 1400 MHz.   De licenties voor 900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz vertegenwoordigen een waarde van 439 miljoen euro, zo heeft Analysys Mason berekend. Het heeft daarbij onder andere gekeken naar licentieverdelingen in West-Europa en gesproken met vertegenwoordigers van de regering, van BIPT en de mobiele operators.

De nieuwe frequenties zouden 264 miljoen euro waard zijn, waarmee de staat 703 miljoen euro tegemoet kan zien. 

Dit bedrag is echter een inschatting van de waarde. Analysys Mason raadt BIPT aan om de nieuwe frequentiebanden in een veiling te verkopen. Dat is zeer gebruikelijk in West-Europa voor nieuw spectrum. Ook bij herverdeling wordt hier vaak op terug gegrepen. Voor bestaand spectrum raadt het consultancybureau echter een hybride herverdelingsmechanisme aan. 

De licenties van de 900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz verlopen in 2021. De BIPT wordt echter aangeraden om de herverdeling en de verdeling van het nieuwe spectrum al eerder in gang te zetten. Om binnen alle wettelijke termijnen te blijven wordt 2018 aangeraden.

Overigens heeft in Nederland het Ministerie van Economische Zaken de 3G (UMTS) licenties van KPN, Vodafone en T-Mobile recent met vier jaar verlengd. Iedere provider betaalt hier 23,6 miljoen euro voor en kunnen daarmee tot 31 december 2021 gebruik maken van de bestaande 3G licenties. Ook dan zal spectrum geveild worden, waaronder 2100MHz en 700MHz.