Elecraft komt met KX2

12852

12852Vooral DX-pedities kennen Elecraft wel: de K3 is daar zo'n beetje de standaard. QRP-ers kennen de K1 en KX3, maar nu presenteert Elecraft de KX2: een miniatuur QRP transceiver met formidabele prestaties.

 

 

 

Wat kan het?

* 80-10 meter TX, 3-32MHz RX (0,5-3MHz met verminderde gevoeligheid)
* SSB/CW/DATA modes
* 10 W PEP (100 W met KXPA100 amp)
* Afmetingen: 3.8 x 7 x 14.7 cm
* Gewicht: 350g
* Stroomverbruik 135 mA
* Li-ion interne accu optie (11 V, 2.6 Ah)
* Geavanceerde DSP voorziet in dual watch, noise reduction en noise blanking, autonotch, stereo audio effecten, audio peaking filter (APF)
* Software-defined radio (SDR) architectuur voor veelzijdige inzetbaarheid
* Kent data modes (PSK31/PSK63/RTTY) met of zonder PC
* Gratis firmware upgrades

Opties:

Interne groot bereik antenna tuner (KXAT2), interne Li-ion accu (KXBT2) en bijbehorende externe snellader (KXBC2), op de set monteerbare precisie keyer paddle (KXPD2), real-time-clock met 2 aux uitgangen (KXIO2), MH3 compacte hand microfoon met UP/DN knoppen, KXPA100/KXAT100 100-W lineair en ATU.

Ten opzichte van de KX3 lever je een klein beetje in: je hebt maar 9 i.p.v. 11 banden (geen 160 en geen 6m), je hebt geen VHF optie (2m of 4m), geen AM en FM modulatie (FM kan een gemis zijn op 10m; de vraag is waarom het er niet in zit omdat de SDR software, die voor de modulatie zorgt, voor KX2 en KX3 niet anders lijkt te zijn), max 10W tegen 15W van de KX3, maar 0,5W LF i.p.v. 1W, geen roofing filter en geen RX I/Q uitgangen voor experimenteren met SDR software. Het lijkt allemaal niet echt een gemis, want de Field-testers zijn lyrisch over de KX2. Van een van de tests is een filmpje online gezet. Ik heb prijzen gezien van rond de $750 , maar daar moeten waarschijnlijk nog wel wat opties bij. Hoewel de set een ingebouwde microfoon heeft, zullen de meeste amateurs er wel een handmike bij willen, en dan ben je weer $60 verder. En als je het veld in gaat met een stukkie draad als antenne, moet je toch een ingebouwde ATU hebben. Katsjing, +180$. Zonder accu kan je dan ook niet, dus +$60. En die accu moet geladen, dus lader +$25. Ik praat niet maar sleutel, en dat is nog duurder: +$110 voor het bijpassende paddletje. Sleutel je niet, maar praat je alleen maar, dan ben je $1075 lichter. Doe je er de paddle bij, dan hebben we het over $1185. Maar goed, altijd nog minder dan de KX3, want die begint bij $1050 en daar komt dan ook nog eens $470 aan noodzakelijke opties bij. Voor de backpackers/SOTA-klimmers en andere buitensporters is het natuurlijk een droom van een apparaat…