Astrid werkte slecht na aanslagen

C2000

C2000Voor de wat minder ingewijden: Astrid is niet de toiletjuffrouw van Zaventem die in shock was, maar de Belgische tegenhanger van C2000. Het communicatienetwerk van de Belgische hulpdiensten kampte na de aanslagen in Brussel, op 22 maart, met grote problemen. Het netwerk was overbelast en werd verkeerd gebruikt. Een kwart van de oproepen mislukte daardoor. Ook het normale gsm-netwerk lag er voor een groot deel uit.

 

Dat blijkt uit data van Astrid in een persbericht. Zendmasten in Brussel kregen op de dag van de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek tien keer zo veel oproepen te verwerken als normaal. Ruim 8000 oproepen mislukten, een kwart van het totaal.
Astrid-topman Marc De Buyser zei tegen de parlementaire onderzoekscommissie voor de aanslagen dat er dringend meer capaciteit nodig is. Dat besluit is al genomen. Eind volgende maand moet die extra capaciteit beschikbaar zijn.
Niet alleen capaciteitsproblemen, maar ook menselijke fouten speelden een rol. Hulpverleners drukten de knoppen op de Astrid-radio’s vaak niet goed in. Ook gebruikten ze het netwerk voor privégesprekken, omdat het gsm-netwerk in Brussel na de aanslagen grotendeels plat lag.
Tijdens de aanslagen waren er meer dan 4.300 actieve radiogebruikers in Brussel, in plaats van 2.500 op een gewone dag. Op een normale dag zijn er 200 gespreksgroepen. Die dag waren er tot 600 actieve gespreksgroepen. Er waren 26.000 geslaagde groepsgesprekken, maar ook 8400 niet geslaagde of onderbroken groepsgesprekken.

Belasting

“Ondanks een algemene zware belasting, heeft geen enkel Astrid-systeem een technische panne gehad: zowel het radionetwerk als het personenoproepsysteem (alarmering van vrijwilligers van hulpdiensten) en de meldkamers (noodcentrales 100/112-101) hebben altijd standgehouden. Kort na de aanslagen hebben 7 Astrid-zendmasten (5 in Brussel, 2 in Vlaams-Brabant) waaronder de mast in de buurt van het metrostation Maalbeek, wel hun maximumcapaciteit bereikt (verzadiging), waardoor een deel van de communicatie niet altijd probleemloos verliep, vooral tussen 10u00 en 12u00”, meldt het perscommuniqué.
Zodra de aanslagen bekend raakten heeft Astrid onmiddellijk zijn Crisis management team samengeroepen en een aantal maatregelen genomen: overleg plegen met het Crisiscentrum en de belangrijkste gebruikers van het netwerk, de hoofdleveranciers van de infrastructuur stand-by houden en de mobiele Astrid-zendmast uitsturen om de radiocapaciteit tijdelijk te verhogen. Op verzoek van de gebruikersorganisaties heeft Astrid op de dag van de aanslagen ook 210 extra radio’s op het netwerk aangesloten.