Australië vestigt wereldrecord met zonnecel

zonnecel

ZonnecelOnderzoekers van de University of New South Wales wisten een nieuw type zonnecel te produceren met een conversie-efficiëntie van 34,5 %, een flinke verbetering op het oude record van 24 %.

 

 

Om deze hoge efficiëntie – die vlakbij de volgens een recente studie theoretische limiet van 35 % ligt – te behalen, gebruiken de wetenschappers een prisma dat invallend zonlicht splitst in drie afzonderlijke lichtbundels van verschillende golflengtes. Deze lichtbundels vallen elk op een eigen laag (indiumgalliumfosfide, indiumgalliumarsenide en germanium), waarbij elke laag optimaal geschikt is om energie te halen uit de golflengte van het licht dat erop valt.

Nu maar afwachten tot dit type commercieel beschikbaar komt, want dat wil meestal nog wel even duren. Of zullen de Aussies hiermee de Worldsolarchallenge gaan winnen dit keer??