Nederlanders nemen initiatief tot herziening 60m frequenties

60m

60mEen groep Nederlandse amateurs heeft het inititatief genomen tot een nieuw voorstel voor een 60m WSPR frequentie. De reden is de wereldwijde 15kHz brede toewijzing voor radio amateurs in de 60m band en het vernieuwde IARU Regio 1 bandplan.

 

 

De huidige WSPR frequentie bevindt zich buiten deze toewijzing, waardoor er maar een beperkte groep amateurs mag zenden. De groep Nederlandse amateurs stelt de dial frequentie 5.3647MHz voor en experimenteert nu al op deze frequentie. Op die manier kunnen meer amateurs tevens zenden, waardoor er veel meer gegevens verzameld kunnen worden over de propagatie op deze band.

Meer informatie vind je op het wsprnet.org forum: http://wsprnet.org/drupal/node/6165

(Waarom niet SSB verbieden op 60m, net als op 30m? Dat zou mijn voorstel zijn. Die 15kHz is slechts 5 SSB 'kanaaltjes', waarvan er nu dus ook nog een permanent opgevreten wordt door piepende computertjes. Met een 300Hz CW filter kan je makkelijk 50 CW stations kwijt, 10x zoveel. Het argument om destijds geen SSB toe te laten op 30m was de geringe bandbreedte van 50kHz in die band. Nou, dan geldt dat zeker voor de 15kHz brede 60m band… -PA3CNO)