AT publiceert risico’s gebruik vergunningvrij spectrum

AT-logo

AT-logoAan het gebruik van vergunningvrij spectrum zitten bepaalde risico’s. De kwaliteit en capaciteit zijn niet gegarandeerd en apparaten kunnen elkaar storen. Agentschap Telecom heeft onderzoek gedaan naar het huidige en toekomstige gebruik van vergunningvrije frequenties, omdat er de komende jaren op specifieke locaties problemen worden verwacht. Het gaat om toepassingen in de banden 433 MHz, 868 MHz, 2.4 GHz, 5 GHz en 60 GHz.

 

Vergunningvrij spectrum wordt steeds belangrijker voor consumenten, organisaties en overheden. De vraag naar toegang tot draadloos snel internet is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ook gebruiken steeds meer organisaties vergunningvrij spectrum voor kritische bedrijfsprocessen of voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve applicaties. 

In het onderzoek, uitgevoerd door Strict, Telecompaper en FIGO, is gekeken naar de ontwikkeling van het spectrumgebruik. De volgende locaties zijn in dit kader onderzocht: thuis, kantoorwerkplekken, vervoersknooppunten, stadions, ziekenhuizen en stadscentra. Daarnaast is er marktonderzoek gedaan met behulp van een consumentenpanel. Hierdoor is een goed beeld ontstaan over het werkelijke gebruik thuis.  

Op dit moment is het al erg druk in de 2,4 GHz band. Dit geldt met name voor de thuislocatie. De toename wordt onder andere veroorzaakt doordat steeds meer mensen thuis werken en gebruik maken van cloud-based services en sociale media. Ook wordt er online meer video’s, muziek en films gestreamd. In ziekenhuizen kan de toename in het gebruik van de 2,4 GHz band voor problemen zorgen bij spraak en medische toepassingen. Het onderzoek laat zien dat de bewustwording bij professionele gebruikers stijgt. Professionele gebruikers weten dat het gebruik van vergunningvrij spectrum voor kritische bedrijfsprocessen risico’s met zich meebrengt. 

Door de doorgaande groei van het gebruik van WiFi zal de drukte in de 2,4 GHz band naar verwachting hoog blijven. Het gebruik van de 5 GHz band zal toenemen. Openbare netwerkaanbieders zijn nu ook aan het onderzoeken of de 5 GHz band gebruikt kan worden voor de uitbreiding van capaciteit van mobiele netwerken.