Compromis over 700MHz spectrum

Spectrum

SpectrumDe 700 MHz-frequentieband wordt halverwege 2020 voor mobiele diensten vrijgegeven. Er komt echter een optie voor lidstaten om het vrijgeven van het voor tv gebruikte spectrum pas twee jaar later vrij te geven. De sub 700 MHz-frequentieband blijft beschikbaar voor traditionele tv-diensten tot ten minste 2030. Dat is de basis voor een compromis dat de Europese Raad heeft bereikt met de Europese Commissie en het Europees Parlement.

 

Afgelopen februari stelde de Commissie een deadline van 30 juni 2020 voor om het voor tv gebruikte spectrum in de 700 MHz-frequentieband vrij te geven voor mobiel dataverkeer. Sommige EU-lidstaten willen echter een langere overgangstermijn, onder meer om kleinere tv-maatschappijen te beschermen of andere bestaande gebruikers van het spectrum. De Europese Raad, bestaande uit de voor het onderwerp verantwoordelijke bewindslieden uit de EU-lidstaten, hebben nu bovengenoemd compromis voorgelegd aan Commissie en parlement. Beide instituten zullen naar verwachting hun goedkeuring geven in de komende weken.

Lidstaten moeten hun nationale plannen voor het vrijgeven van het 700 MHz-spectrum uiterlijk 30 juni 2018 naar buiten brengen. Verder moeten er uiterlijk eind 2017 grensoverschrijdende coördinatie-overeenkomsten zijn gesloten. Het compromis geeft lidstaten de mogelijkheid om tot 2030 het spectrum beneden de 700 MHz voornamelijk toe te kennen aan gebruik voor ether-tv. Wel mogen de lidstaten desgewenst een deel van dit spectrum al openen voor mobiele diensten. Dit is mede afhankelijk van de penetratie van digitale tv-diensten in elk afzonderlijk land.

Volgens brancheorganisatie GSMA toont het compromis met name inzake het sub 700 MHz-spectrum een gebrek aan ambitie en kan de ontwikkeling van 5G er door belemmerd worden. Positiever was de organisatie over de rest van het compromis. 

Frankrijk, Duitsland en Finland hebben de 700 MHz-band al verdeeld met veilingen. Andere landen zijn nog niet zo ver of zijn behoedzaam. Zweden overweegt om toepassingen voor openbare veiligheid te ontwikkelen. In Nederland worden de vergunningen geveild, naar verwachting in de loop van 2019. KPN moet uiterlijk 1 januari 2020 de Digitenne uitzendingen weghalen uit de 700-band.