IARU monitoring nieuws

iaru

iaruDe International Amateur Radio Union Regio 1 (IARU-R1) Monitoring Systeem (IARUMS) Nieuwsbrief van maart meldt dat de Russische “buzzer” (zoemer, op zijn Nederlands) op 6.998.0 kHz verdwenen is. Al geruime tijd stoorde dit systeem het onderste deel van de 40-meter band.

 

 

Daarnaast is ook een Russische F1B uitzending op 7.193 kHz — waarvan men denkt dat het uit Kaliningrad kwam — er mee gestopt. IARUMS schrijft dit toe aan de inspanningen van het Duitse AT (BnetzA) die daarover klachten had ingedient bij de Russische militaire leiding.

Verder meldt de IARUMS nieuwsbrief van maart dat een Chinees over-the-horizon (OTH) radarsysteem met een “foghorn” (misthoorn) signaal weer waargenomen is in de 40 meterband (heen en weer springend tussen 7.128 en 7.187 kHz) en op 20 meter (14.218 kHz). De signalen zijn 10 kHz breed met een burst duur van 3,8 en 7,6 seconden.

En op 30 maart werd een “numbers” station gehoord op 14.212 kHz in AM (met een vrouwenstem) waarvan men denkt dat het signaal uit Oekraïne komt, van de geheime dienst SZRU.