Scepsis over Goodenough’s wonderbatterij

Oud batterijtje

Oud batterijtjeWereldwijd investeren labs miljarden euro’s in de ontwikkeling van een batterij die een einde maakt aan de relatief hoge kosten, lange laadtijd en geringe capaciteit van de huidige batterijen.

 

 

Het bericht dat de oude batterij-pionier John Goodenough in zijn laboratorium in Texas een goedkope batterij heeft ontwikkeld met een vaste elektrolyt die vijf keer zoveel opslaat per kilogram als de beste lithiumion accu, trok dan ook in februari veel belangstelling in de media.

Goodenough’s status in het veld behoedt hem voor echt harde kritiek, maar Steve Levine, een journalist met veel kennis op dit gebied, schrijft op de website Quartz dat collega’s van Goodenough wel grote vraagtekens plaatsen bij de vermeende doorbraak. Met name omdat de uitvinding lijkt te spotten met de wetten van de thermodynamica. ‘Technisch gezien heeft Goodenough een perpetuum mobile uitgevonden’, zegt Venkat Viswanathan van de Carnegie Mellon University. En dat is dus niet mogelijk. De Canadese batterij-expert Jeff Dahn vraagt zich af of er misschien per ongeluk zuurstof in Goodenough’s batterij lekt waardoor hij, zonder daar erg in te hebben, een lithiumlucht batterij heeft gemaakt.

Hoe dan ook, de critici zijn er nog niet uit hoe de batterij werkt. Goodenough zelf publiceerde zijn ontdekking in een vakblad, maar gaf onvoldoende details om de precieze werking vrij te geven.