Hongaars 60m baken uit de lucht

Baken

bakenHet Hongaarse 60m CW baken HG7BHB ( ITU Regio 1 ), dat altijd te beluisteren was op 5352.5 kHz, is definitief gestopt met uitzenden.

 

 

Het baken werd in 2015 in de lucht gebracht door de MRASZ, de Hongaarse nationale radio amateur vereniging, maar ging al defect op 20 februari 2017 en als gevolg van de aanzienlijk toegenomen activiteiten rond de frequentie van het baken plus het feit dat een alternatieve frequentie niet beschikbaar was, is besloten om het baken HG7BHB definitief uit te schakelen.

Persoonlijk heb ik gemengde gevoelens bij deze beslissing. Heel lang was het horen van dit baken het teken dat de band bruikbaar was. Aan de andere kant: het CW-only deel van 60m (volgens de aanbeveling) is maar 3kHz breed. Als je daar precies middenin een baken zet, en je hebt niet de beschikking over echte CW filters in je set (de meeste gelegenheids-CW-ers hebben dat dus niet), dan zit dat baken altijd precies midden in je SSB bandbreedte van 2,7kHz. En inderdaad, het is tegenwoordig best druk in dat stukje band, dus is een baken niet meer zo noodzakelijk. FF kijken of de band open is moet nu dus op een andere manier. Misschien gewoon maar eens CQ geven…