ISS Packet systeem weer terug op VHF

ISS

ISSHet Amateur Radio on the International Space Station (ARISS http://www.ariss.org) packet digipeater systeem werkt nu weer op VHF — 145.825 MHz. Door het defect raken van de Ericsson VHF portofoon aan boord van het ISS was de ARISS packet repeater verhuisd naar 70 centimeter. In februari bracht een vrachtraket een nieuwe Ericsson 2-meter portofoon naar het ISS ter vervanging van het defect geraakte exemplaar, die in de Columbus module gebruikt werd voor verbindingen met scholen en voor Amateur Radio packet.

 

In de tijd dat de VHF transceiver offline was, verzorgde ARISS de school contacten van NA1SS met de Kenwood TM-D710 transceiver in de Russische Service Module. NASA ISS Amateur Project Coördinator Kenneth Ransom, N5VHO, zegt dat de VHF faciliteiten die nu weer beschikbaar zijn in de Columbus module tegelijk gebruikt kunnen worden met het HamTV digitale amateur televisie (DATV) systeem, dat op 2.4 GHz werkt.

Internationale ARISS voorzitter Frank Bauer, KA3HDO, zei recent nog dat ARISS verder gaat met de ontwikkeling van nieuwe, samenwerkende radio systemen aan boord van het ISS "waarvan we hopen dat deze de verouderende radio infrastructuur in de Columbus module en de Service module kan gaan vervangen."

Packets die in een valide APRS formaat verzonden worden via het ISS systeem en die opgevangen worden door een internet gateway station worden getoond op de "Amateur Radio Stations heard via ISS http://www.ariss.net/" pagina.

Dat betekent ook dat het weer wat lastiger zal zijn om de schoolcontacten te volgen. De TM-D710 had aanzienlijk meer vermogen dan de Ericsson portofoon en was dan ook eenvoudig te ontvangen met een portootje als het ISS overvloog. Daar is nu weer wat meer moeite voor nodig…