Porto signaal als internet verbinding

Het Canadese bedrijf Sonnet heeft via crowdfundingwebsite Indiegogo 1.331 % van het gevraagde bedrag opgehaald voor hun Sonnet, een apparaat dat het mogelijk maakt om ook mobiel bereikbaar te blijven in meer afgelegen gebieden.

 

 

Het kastje fungeert als zogenoemd mesh-netwerk. In een mesh-netwerk is een apparaat zowel een ontvanger als een zender van een signaal. Sonnet gebruikt hiervoor radiogolven, vergelijkbaar met portofoons. Hierdoor kun je met je smartphone – zelfs zonder internetverbinding – toch tekst, video, gesproken berichten, of gps-posities versturen naar vrienden die hun mobiel aan hetzelfde mesh-netwerk van Sonnet hebben verbonden, mits beiden zich binnen een afstand van 5 km van elkaar bevinden. Die afstand kan vergroot worden naar maximaal 80 km door meer Sonnet-apparaten aan het netwerk te verbinden.

Uiteraard presenteert het bedrijf een bijbehorende app, met een eigen berichtensysteem, meegeleverde (offline) kaarten en een sos-knop om snel een noodsignaal te versturen naar alle verbonden apparaten in de omgeving.

Redactioneel commentaar: Uit de specificaties blijkt dat van het 868MHz bandje gebruik gemaakt wordt, en dat het zendvermogen van de units 1W bedraagt. Dan vind ik 5km bereik zeer optimistisch. In open terrein zal dat wel werken, maar in de bebouwing ben je een spekkoper als je 1km haalt op die frequentie. Daarnaast werkt dit alleen als er enig momentum is. Ofwel: als voldoende van die dingen in je omgeving zijn. Maar volgens de site zijn er op dit moment 254 verkocht, in sets. Wereldwijd. Nou niet direct héél veel om een mesh netwerk mee te bouwen.Leuk idee, maar ik zie het in Nederland niet snel populair worden.