Radio Caroline krijgt permanente zendvergunning

399px-Ross_Revenge_1984

399px-Ross_Revenge_1984Radio Caroline, de recente re-incarnatie van het beroemde piraten-radioschip dat in de 60-er en 70-er jaren rock muziek uitzond richting Engeland, heeft nu een permanente machtiging gekregen om uit te zenden op 648 kHz met 1 kW ERP. Een zender die geïmporteerd is vanuit Europa ondergaat nu de noodzakelijke modificaties om 'm op deze middengolf frequentie te krijgen, die daarmee wel naast het 10-kHz-raster van Amerikaanse AM stations ligt (Europa heeft een 9kHz raster).

 

 

Maar hey, wie luister nou Radio Caroline op een radio met een digitaal opgewekt raster… “Radio Caroline heeft er 53 jaar over gedaan om een AM vergunning te krijgen, en werd door de BBC jarenlang als een bedreiging gezien,” zegt Radio Caroline op haar website. “Ironisch genoeg werd 648 kHz bekend als de frequentie van de Engelstalige BBC World Service uitzendingen.” BBC stopte met die uitzendingen in 2011. “De reden voor ons verzoek om een machtiging was dat traditioneel ons luisterpubliek zich bevond in Essex en Suffolk, waar het signaal van onze schepen aan land kwam, en dat we op AM een publiek wilden amuseren op een manier die sinds 1990 niet meer mogelijk was.”

Het Engelse AT, Ofcom, gaf in mei de vergunning af aan Radio Caroline. Het station was van plan om afgelopen zomer al in de lucht te komen, maar liet op 5 oktober weten dat het gereed maken van de nieuwe locatie moeilijker was dan voorzien, voornamelijk door de enorme berg papierwerk die nodig is en de benodigde vergunningen voor de constructie van het station.

“We weten dat de mensen net zo graag willen dat we weer in de lucht komen als wij dat willen,”zei Peter Moore van Radio Caroline op 5 oktober. “Er was een geromantiseerd bericht dat we ‘waarschijnlijk’ op 14 augustus in de lucht zouden komen, en dat hebben we inderdaad geprobeerd, maar dat bleek niet mogelijk.” Moore zegt dat Radio Caroline erop gebrand is om zo snel mogelijk weer in de lucht te komen.